Selecteer een pagina

Uitvaartkosten vergelijken

Wat kost een uitvaart of wat kost een begrafenis of crematie, is een veel gestelde vraag. De wensen omtrent de invulling van de uitvaart zijn per persoon verschillend. Sommigen willen het eenvoudig houden, terwijl de ander kiest voor uitgebreidere en kostbare uitvaart. Vaak schrikken nabestaanden van de hoge kosten. Uitvaartverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat ze ooit uit zullen keren en in die zin zijn ze bijzonder: Het gaat niet alleen om het risico van overlijden, maar het gaat om de zekerheid dat de plechtigheid betaald kan worden zonder dat een van de nabestaanden de rekening gepresenteerd zal krijgen. Het vergelijken van uitvaartverzekeringen is dus altijd verstandig. Start nu met vergelijken.

Uitvaartkosten berekenen

Veel mensen denken na over geld. Ze zetten geld apart om hun kinderen te laten studeren, ze sparen voor een nieuw huis of een vervroegde aflossing van de huidige hypotheek en ze vullen potjes voor die nieuwe auto. Maar hoe zit het met de uitvaart? Wie even gaat zitten om zijn uitvaartkosten te berekenen, ziet al snel dat dit erg in de papieren kan lopen.

Als u bij het uitvaartkosten berekenen uitgaat van wat gangbaar is, dan bent u voor een volledige uitvaart al snel duizenden euro’s kwijt. Voor een begrafenis of crematie berekenen uitvaartverzorgers al snel 8000 euro. Als u wilt voorkomen dat uw nabestaanden dit moeten betalen, kunt u hier het beste een verzekering voor afsluiten.

Hoe regelt u de goedkoopste begrafenis?

Misschien vindt u het helemaal niet belangrijk om een grote begrafenis te hebben en bent u vooral benieuwd naar wat de goedkoopste begrafenis kost. De goedkoopste begrafenis begint al bij een bedrag van ongeveer 2500 euro. En dat is het basisbedrag dat u kunt gebruiken om te berekenen; dit dekt nog lang niet alle kosten.

Kosten die daarbij kunnen komen zijn de kosten voor een opbaring, het cremeren of begraven en de kist. Zelfs als u bij het berekenen overal kiest voor de goedkoopste varianten, dan loopt het bedrag al snel op tot ruim 7000 euro. U kunt hierop nog geld besparen door dingen niet of zelf te doen én door slim te vergelijken, bijvoorbeeld via UitvaartVergelijker.nl.

Kosten uitvaart aftrekbaar of niet?

Vroeger waren de kosten voor een uitvaart aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De kosten van de uitvaart zijn wel aftrekbaar voor de aangifte erfbelasting. Dat betekent dat uw nabestaanden geen erfbelasting hoeven te betalen over het bedrag dat betaald is voor uw uitvaart. Dit scheelt hen bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Kosten die onder ‘uitvaartkosten’ vallen mogen volgens de wetgever niet buitensporig hoog zijn. Anders zijn ze niet meer aftrekbaar. Uitvaartkosten zijn onder meer de kosten voor de begrafenis of crematie, het graf of een urn, de grafbedekking, de advertentie, rouwkaarten en bloemen en het versturen van bedankjes. Deze kosten zijn aftrekbaar.

Wat kost een crematie als u niet verzekerd bent?

De kosten voor een crematie liggen iets lager dan de uitvaartkosten bij een begrafenis, maar wat kost een crematie als u niet verzekerd bent? Ook dan moet u bij het berekenen rekening houden met tenminste 2500 euro aan basiskosten. Gemiddeld kost een crematie zo’n 1300 euro. Ook hiervoor geldt; voor dat bedrag heeft u nog geen dienst, kaarten of andere extra’s.

Hiermee verschillende kosten van een crematie niet gek veel van de uitvaartkosten bij een begrafenis, zeker niet als u kiest voor een crematie en een urnplaatsing op een begraafplaats. Als u niet verzekerd bent, dan zullen uw nabestaanden al deze kosten moeten betalen. Dit kan mogelijk uit uw nalatenschap, als u bijvoorbeeld spaargeld hebt.

Uw uitvaartkosten berekenen en verzekeren

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt: vooraf uw uitvaartkosten berekenen en u daar eventueel tegen verzekeren kan een heel goed idee zijn. De kosten lopen namelijk snel op en als u zelf niet het vermogen hebt om deze uit uw nalatenschap te laten betalen, dan kunnen uw nabestaanden hier grote problemen mee krijgen.

Via UitvaartVergelijker.nl vergelijkt u eenvoudig verschillende verzekeringen met elkaar en zorgt u ervoor dat uw uitvaartkosten gedekt zijn. Dit kan via een natura-uitvaartverzekering of een kapitaalverzekering. Wilt u voorkomen dat uw nabestaanden straks niet alleen verdriet, maar ook financiële problemen hebben? Begin dan met berekenen en sluit de goedkoopste verzekering af.

Dela

Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verzorgde uitvaart
€ 6.000,-

Vrij te besteden
€ 3.000,-

Soort verzekering
Natura verzekering

Premie looptijd
Hele leven

Kinder premie
tot 25 jaar

€ 8,25
Monuta

Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Besteden bij Monuta
€ 2.000,-

Vrij te besteden
€ 7.000,-

Soort verzekering
Geldverzekering

Premie looptijd
Hele leven

Kinderen gratis
tot 18 jaar

€ 10,51
Dela

Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verzorgde uitvaart
vrije keuze

Vrij te besteden
€ 9.000,-

Soort verzekering
Kapitaal verzekering

Premie looptijd
Hele leven

Kinder premie
tot 25 jaar

€ 10,99
Lifetri

Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verzorgde uitvaart
€ 7.000,-

Vrij te besteden
€ 2.000,-

Soort verzekering
Natura verzekering

Premie looptijd
tot 85 jaar

Kinder premie
tot 18 jaar

€ 11,04
Ardanta

Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verzorgde uitvaart
vrije keuze

Vrij te besteden
€ 9.000,-

Soort verzekering
Kapitaal verzekering

Premie looptijd
tot 80 jaar

Kinder premie
tot 25 jaar

€ 11,17

Laatst gecontroleerd op: 2 januari 2021. Gebaseerd op een persoon met een leeftijd van 25 Jaar (01-01-1996)