Selecteer een pagina

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Met een Kapitaal uitvaartverzekering, ook wel uitvaartverzekering in geld genoemd verzekert u geen pakket aan diensten zoals bij de Natura uitvaartverzekering maar bouwt u door middel van een maandelijkse premie een vooraf afgesproken kapitaal op. Op het moment dat u komt te overlijden zal het vooraf gekozen verzekerde bedrag worden uitgekeerd aan uw nabestaanden. Met dit bedrag kunnen zij uw uitvaart naar eigen wens organiseren. Alle kosten die gemaakt worden voor uw uitvaart kunnen worden betaald met het uitgekeerde bedrag.

Wanneer u heeft besloten een uitvaartverzekering in geld af te sluiten is het raadzaam om alle aanbieders te vergelijken. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende verzekeraars en de polissen die zij aanbieden

Monuta

Verzekerd bedrag
€ 9.500,-

Premie looptijd
Hele leven

Totale premie
€ 7.502,-

Kinderen gratis
tot 18 jaar

€ 6,68

Dela

Verzekerd bedrag
€ 9.500,-

Premie looptijd
Hele leven

Totale premie
€ 7.914,-

Kinder premie
tot 25 jaar

€ 11,60

Laatst gecontroleerd op: 3 april 2024. Gebaseerd op een kapitaalverzekering met een leeftijd van 25 Jaar (01-01-1999)

Uitvaartverzekering in geld

De kapitaal uitvaartverzekering is een van de meest gekozen vormen van een uitvaartverzekering. Een kapitaal uitvaartpolis keert een geldbedrag uit aan nabestaanden. Daarom wordt deze vorm van een uitvaartverzekering ook wel uitvaartverzekering in geld genoemd. Er zullen bij de kapitaal verzekering dus geen diensten en producten worden uitgekeerd zoals bij een natura uitvaartverzekering. Het vastgestelde bedrag bij uitkering van de verzekering bouwt u op door middel van een maandelijkse premiebetaling. Een groot voordeel van de kapitaal uitvaartverzekering is de keuzevrijheid voor uw nabestaanden.

Hoogte van het verzekerd bedrag

Bij een Kapitaalverzekering zult u vooraf uw uitvaartwensen in kaart moeten brengen, zodat uw nabestaanden niet voor extra kosten komen te staan. Om een duidelijk beeld te krijgen welk bedrag u moet verzekeren kunt u op onze website uw persoonlijke uitvaartkosten berekenen.

Belangrijk om te weten is dat anno 2020 een begrafenis of crematie gemiddeld zo’n €8.000 kost. Deze kosten nemen met de jaren toe. Bovendien kunnen uw uitvaartwensen in de toekomst veranderen. Zodra u een kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten is het daarom slim om elke 3 jaar te controleren of het gekozen verzekerd bedrag nog altijd voldoet om uw persoonlijke wensen uit te voeren.

Keuzevrijheid

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een kapitaal verzekering is voor veel mensen de keuzevrijheid voor hun nabestaanden. Zij kunnen het uitgekeerde geldbedrag vrij besteden aan uw uitvaart. Het is daarom erg belangrijk dat uitvaartwensen in kaart worden gebracht zodat nabestaanden deze zo goed mogelijk kunnen invullen.

Indexatie van uw polis

Om te voorkomen dat het bedrag van de kapitaalverzekering bij overlijden niet meer voldoet bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om een polis te kiezen met indexatie. Bij deze variant wordt het verzekerde bedrag en de bijbehorende premie jaarlijks aangepast.

Kapitaal uitvaartverzekering

Voordelen van een kapitaalverzekering

  • Vast verzekerd bedrag
  • Grote flexibiliteit voor uw nabestaanden
  • Vrije besteding van het verzekerde bedrag
  • Gunstige premie, u betaalt alleen voor uw persoonlijke wensen
  • Eigen keuze van een uitvaartondernemer

Nadeel van de kapitaalverzekering is dat wanneer het uitgekeerde bedrag niet voldoende is om uw uitvaart in te vullen uw nabestaanden de bijkomende kosten zelf moeten betalen.

Waarom een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor kapitaal uitvaartverzekering is de keuzevrijheid en flexibiliteit. Je bepaalt zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Uiteraard geld dat wanneer u een hoger bedrag wilt verzekeren u hiervoor een hogere maandelijkse premie moeten betalen. Je hebt de maandelijkse kosten dus zelf in de hand. Een ander groot voordeel van een kapitaal uitvaartverzekering is dat uw nabestaanden volledige keuzevrijheid heeft en dus niet gebonden zijn aan een pakket van diensten en producten. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen u nabestaanden de beschikking over een vrij te besteden geldbdrag. Dit bedrag hoeft dus niet volledig worden besteed aan de uitvaart maar kan op elke manier worden besteed.

Nadelen van een kapitaal uitvaartverzekering

Er kunnen ook nadelen zijn aan een Kapitaal uitvaartverzekering. Het feit dat nabestaanden verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de uitvaart zien veel mensen dan ook als een groot nadeel. Er is minder ruimte om het verlies te verwerken vanwege de organisatie. Uiteraard is het wel mogelijk om met het vrijgekomen geldbedrag een uitvaartverzorger in te huren die een deel van de werkzaamheden kan overnemen.

Onderverzekering

Een ander nadeel kan zijn dat het verzekerde bedrag niet (meer) voldoende is om de kosten van de uitvaart volledig te bekostigen. Dit kan bijvoorbeeld komen door prijsstijgingen of specifieke uitvaartwensen. Extra kosten zullen door de nabestaanden moeten worden betaald. Door een Kapitaal verzekering met indexatie af te sluiten kunt u het risico op onderverzekering door de stijging van prijzen voorkomen.

Uitvaartkosten berekenen

Voordat u een kapitaal verzekering gaat afsluiten is het daarom aan te raden om uw persoonlijke uitvaartwensen en de kosten hiervan te bekijken. Zo krijgt u een goede indruk voor welk bedrag u zich minimaal moet verzekeren. U kunt hiervoor gebruik maken van onze uitgebreide uitvaartkosten module.

Bij een uitvaartverzekering in geld is het verzekerde bedrag vooraf door u zelf vastgesteld waardoor uw nabestaanden volledige keuzevrijheid hebben bij het inrichten van uw uitvaart. Echter wordt dit vaak ook als nadeel genoemd omdat de meeste mensen vinden dat hun nabestaanden al genoeg te verwerken hebben wanneer ze komen te overlijden.

Wilt u voorkomen dat u uw nabestaanden bij overlijden alle zaken rondom uw uitvaart zelf moeten regelen? Dan is een een Natura uitvaartverzekering wellicht een geschiktere verzekering voor u!

Er bestaat ook een mogelijkheid om de natura verzekering en kapitaalverzekering te combineren, de combinatieverzekering. Deze combinatie wordt vaak gekozen om de nabestaanden toch een gedeelte vrij keuze te geven en extra kosten te dekken.

De inhoud van deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk voor u samengesteld door UitvaartVergelijker.nl, echter hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor een volledig overzicht van de dekking altijd de polisvoorwaarden van de aanbieder.
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar