Selecteer een pagina

Natura uitvaartverzekering vergelijken

Bij een natura uitvaartverzekering hoeven uw nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling van uw uitvaart. Dit komt omdat er geen geld uitgekeerd wordt zoals bij de kapitaal verzekering maar een pakket van producten en diensten wordt geleverd.

Pakketten en diensten voor een natura verzekering verschillen per verzekeraar. Voordat u een verzekering gaat afsluiten is het daarom een goed idee om eerst alle aanbieders te vergelijken op de inhoud van de pakketten en de bijbehorende voorwaarden en premies.

Bij een Naturaverzekering zult u vooraf zelf uw uitvaartwensen in kaart moeten brengen, zodat uw nabestaanden niet voor extra kosten komen te staan. Om een duidelijk beeld te krijgen van het bedrag dat u moet verzekeren kunt u hier direct uw persoonlijke uitvaartkosten berekenen.

Diensten en producten bij een Natura uitvaartverzekering?

Bij het afsluiten van de verzekering heeft u meestal de mogelijkheid om verschillende pakketten te kiezen, zoals een basispakket en/of een pluspakket. De pakketten verschillen per uitvaartverzekeraar. Een pluspakket zal bijvoorbeeld ten opzichte van een basispakket een duurdere grafsteen of kist kunnen bevatten.

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u kiezen uit een lijst voor een uitvaartverzorger. Een groot voordeel hiervan is dat ze vaak werken met lokale uitvaartbegeleiders. Deze zijn vaak goed op de hoogte van de lokale regelgeving en hebben goede contacten met uitvaartcentra en begraafplaatsen in de regio.

Standaard dekking van de natura verzekering

De volgende onderdelen zitten (vaak) standaard in het pakket van een natura verzekering.

  • De verzorging en het opbaren van de overledene, dit kan zowel thuis of in het uitvaartcentrum.
  • Een standaard urn of grafkist.
  • Vervoer van de overledenen en volgauto’s (rouwvervoer).
  • Rouwkaarten, dankbetuigingen en een condoleanceregister.
  • Benodigde vergunningen, de grafbestemming en het grafrecht.

Raadpleeg voor een volledig overzicht van de dekking altijd de polisvoorwaarden van de aanbieder. Stijgingen van de kosten zijn voor risico van de uitvaartverzekeraar. Nadeel van de natura verzekering kan zijn dat de nabestaanden vast zitten aan de producten en diensten welke in het pakket zitten. Er is mogelijk minder flexibiliteit in de keuzes van bijvoorbeeld de aula of de uitvaartverzorger.

Er bestaat ook een mogelijkheid om de natura verzekering en kapitaalverzekering te combineren, de combinatieverzekering. Deze combinatie wordt vaak gekozen om de nabestaanden toch een gedeelte vrij keuze te geven en extra kosten te dekken.

Natura uitvaartverzekering

Voordelen van een Natura uitvaartverzekering

  • Ruime keuze tussen pakketten en diensten
  • Uw uitvaart van te voren zelf organiseren
  • Een uitvaart die aansluit op uw persoonlijke wensen
  • Nabestaanden worden niet belast met onnodige kosten
  • Door inkoopvoordelen van verzekeraars vaak een gunstige premie

90 procent van de mensen die een uitvaartverzekering afsluiten kiezen voor een natura verzekering

Uitvaartverzorgers

Wanneer u een natura uitvaartverzekering afsluit dan zal er in veel gevallen een keuze moeten worden gemaakt voor een uitvaartverzorger die bij de verzekeraar is aangesloten. Wanneer u een uitvaartverzorger zelf wilt kiezen die niet is aangesloten kan het zijn dat hiervoor extra kosten door de verzekeraar worden berekend.

Afkopen in meeste gevallen niet mogelijk

Wanneer u een natura uitvaartverzekering heeft afgesloten is het in de meeste gevallen niet mogelijk om deze af te kopen. Het afkopen van een natura verzekering is financieel ook niet interessant. Uit onderzoek van de AFM in 2014 bleek dat het afkopen in veel gevallen zo goed als onmogelijk is of financieel zeer onverstandig zou zijn.

Er bestaat ook een mogelijkheid om de natura verzekering en kapitaalverzekering te combineren, de combinatieverzekering. Deze combinatie wordt vaak gekozen om de nabestaanden toch een gedeelte vrij keuze te geven en extra kosten te dekken.

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Wat kost een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering kost in Nederland gemiddeld 10 euro per maand. Belangrijk om te weten is dat de kosten niet voor iedereen hetzelfde zijn. Dit komt omdat de kosten afhankelijk zijn van een aantal factoren. De belangrijkste hiervan zijn de looptijd van de verzekering en de leeftijd van de verzekerde. Ook spelen specifieke uitvaartwensen een grote rol bij de bepaling van de maandelijkse premie van een uitvaartverzekering.
Wat dekt een uitvaartverzekering?

Onderdelen waar een natura uitvaartverzekering dekking voor biedt zijn onder andere;

Hoeveel verzekeren? Begrafenis Crematie
Begrafenis / crematie €1700 €1800
Basis kosten €1735 €1735
Opbaren €650 €650
Houten kist / urn €1100 €600
Bloemen €250 €250
Eten en drinken €1300 €1300
Rouwkaarten €500 €500
Grafsteen / Urn €750 €750
Vervoer €500 €500

Bovengenoemde vergoedingen zijn op basis van een gemiddelde uitvaartpolis. De daadwerkelijke dekking bepaalt u zelf tijdens het afsluiten van de verzekering. Belangrijk is daarom dat u altijd de polisvoorwaarden goed bekijkt alvorens u een uitvaartverzekering af gaat sluiten.

Uitvaartkosten aftrekbaar of niet?
In het verleden waren de kosten voor een begrafenis aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De kosten van de uitvaart zijn wel aftrekbaar voor de aangifte erfbelasting. Dat betekent dat uw nabestaanden geen erfbelasting hoeven te betalen over het bedrag dat betaald is voor uw uitvaart. Dit scheelt hen bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Kosten die onder ‘uitvaartkosten’ vallen mogen volgens de wetgever niet buitensporig hoog zijn. Anders zijn ze niet meer aftrekbaar. Uitvaartkosten zijn onder meer de kosten voor de begrafenis of crematie, het graf of een urn, de grafbedekking, de advertentie, rouwkaarten en bloemen en het versturen van bedankjes. Deze kosten zijn aftrekbaar.

Is een uitvaartverzekering verplicht?
In Nederland is een uitvaartverzekering niet verplicht. Echter is het een verzekering die wel is aan te raden. Het is ook niet voor niks dat ruim 70 procent van Nederland een verzekering heeft afgesloten. Je sluit een uitvaartverzekering af zodat je zeker weet dat nabestaanden niet met hoge kosten achterblijven.
De inhoud van deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk voor u samengesteld door UitvaartVergelijker.nl, echter hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor een volledig overzicht van de dekking altijd de polisvoorwaarden van de aanbieder.
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar