Selecteer een pagina

In Nederland kost een uitvaart al snel 8.500 Euro. Dit is een bedrag dat niet iedereen zomaar kan betalen. Een uitvaartverzekering, ook wel een begrafenisverzekering genoemd, is een verzekering die de kosten van een begrafenis of crematie vergoed. Bij overlijden van de verzekerde wordt er een geldbedrag of diensten uitgekeerd. 

Wat is een begrafenisverzekering?

Waarom een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering sluit je voornamelijk af voor je nabestaanden. Je voorkomt namelijk dat ze moeten opdraaien voor de hoge uitvaartkosten van jouw uitvaart als er niet voldoende spaargeld beschikbaar is. 

Soorten verzekeringen

Er zijn verschillende soorten polissen die je kan afsluiten.

Natura

Dit is een pakket van producten en diensten die vooraf zelf samenstelt. In het geval van overlijden zal de verzekeraar een compleet verzorgde uitvaart vergoeden via een aangesloten uitvaartonderneming. Een groot voordeel van de natura verzekering is dat je vooraf zelf een grote invloed hebt op de invulling van je eigen uitvaart. Echter is er vaak wel weinig keuzevrijheid omdat je de producten moet afnamen van aangesloten uitvaartondernemers. Indien je er namelijk voor kiest om bij een niet aangesloten ondernemer diensten af te nemen krijg je hiervoor een lagere vergoeding.

Kapitaal

De Kapitaal verzekering, ook wel begrafenisverzekering in geld genoemd keert na overlijden een geldbedrag uit aan je nabestaanden. Vooraf stel je zelf een bedrag vast waarvoor je je wilt verzekeren. Dit bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden. Goed om te weten is dat het vrijgekomen geldbedrag niet hoeft te worden besteed aan de uitvaart. Nabestaanden hebben bovendien veel vrijheid om de uitvaart in te vullen naar eigen wens. De premie van een kapitaal verzekering ligt vaak wel iets hoger ten aanzien van de natura verzekering.

Combinatie

Tot slot kan je er ook voor kiezen om een combinatie van bovenstaande af te sluiten. Je verzekerd een pakket van producten en diensten met aanvullend een geldbedrag voor extra persoonlijke wensen. Nabestaanden kunnen met dit bedrag bijvoorbeeld kiezen voor een luxere grafkist of een uitgebreide catering.

Begrafenisverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat ze ooit uitkeren. Het gaat om de zekerheid dat de uitvaart betaald kan worden zonder dat een van de nabestaanden de rekening gepresenteerd krijgen.

Verschil met overlijdensrisicoverzekering

Het komt regelmatig voor dat een begrafenisverzekering wordt verward met een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicopolis keert echter alleen een bedrag uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Terwijl een begrafenisverzekering ten alle tijden uitkeert. Bij een uitvaartverzekering moet dit gebruikt worden voor de uitvaart, bij een overlijdensrisicoverzekering wordt het geldbedrag vaak gebruikt voor het aflossen van bijvoorbeeld de hypotheek.

Begrafeniskosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct je persoonlijke uitvaartkosten.
Begrafenisverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Begrafenisverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doe je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Voor welk bedrag een verzekering afsluiten?

Voordat je een verzekering gaat afsluiten is het goed om een beeld te krijgen van de kosten van een uitvaart.

Hoeveel verzekeren? Begrafenis Crematie
Begrafenis / crematie €1700 €1800
Basis kosten €1735 €1735
Opbaren €650 €650
Houten kist / urn €1100 €600
Bloemen €250 €250
Eten en drinken €1300 €1300
Rouwkaarten €500 €500
Grafsteen / Urn €750 €750
Vervoer €500 €500
Hoeveel verzekeren? Begrafenis / crematie
Begrafenis / crematie € 1700 / € 1800
Basis kosten € 1735
Opbaren € 650
Houten kist / urn € 1100 / € 600
Bloemen € 250
Eten en drinken € 1300
Rouwkaarten € 500
Grafsteen / Urn € 750
Vervoer € 500

De kosten voor een crematie liggen iets lager dan de kosten van een begrafenis. Een begrafenis kost ongeveer tussen de € 8.500 en € 11.000 terwijl je je al kan laten cremeren vanaf een bedrag tussen de € 6.500 en € 9.000 euro!

Uitvaartwensen

Het is goed om te weten wat je persoonlijke uitvaartwensen zijn. Vraag jezelf daarom is af; wil ik worden begraven of worden gecremeerd? Wil ik een uitgebreide of juist een sobere dienst? Om een goed beeld te krijgen van je persoonlijke wensen kan je aan de hand van een aantal vragen via onze kosten module een duidelijk beeld krijgen voor welk bedrag je een verzekering moet afsluiten. Let wel altijd goed op de polisvoorwaarden en/of het verzekerd bedrag wordt geïndexeerd.

Begrafenisverzekering vergelijken

Uitvaartverzekeraars verschillen onder andere op; premie, de premie periode, het uitkeringsbedrag en de wijze van uitkeren (geld, verzorgde uitvaart of combinatie). Op al deze factoren kan je eenvoudig en onafhankelijk vergelijken.