Selecteer een pagina

Uitvaartverzekeringen keren vaak minder uit dan wat er is gespaard, wat leidt tot oververzekering. Er blijft veel onaangeroerd geld op de rekening staan van de maatschappij wat niet wordt uitgekeerd aan erfgenamen.

Uitvaart vaak oververzekerd

Harm van Teijlingen, directeur van het Leger des Heils, wijst op gevallen waarbij tot wel €10.000 onbenut blijft en niet wordt uitgekeerd.

Uitvaartverzekering vaak oververzekerd

Dat stelt Harm van Teijlingen, stichtingsdirecteur van het Leger des Heils, zo zegt hij in de Telegraaf: “Wij worden jaarlijks tientallen keren gevraagd de nalatenschap van iemand te regelen, waaronder ook de uitvaart. Dat doen we graag en zijn zeker content als er een goede verzekering is afgesloten. Niet zelden blijken mensen echter oververzekerd te zijn en kan er na een begrafenis of crematie zo maar 10.000 euro overblijven.”

Als goed doel ga je er dan vanuit (geheel in gedachte) van de overleden persoon dat het overgebleven kapitaal in dit geval naar het Leger des Heils gaat. Maar niks blijkt minder waar. Als van Teijlingen een verzekeraar ernaar vraagt krijgt hij een nee te horen. Het extra geld zou dan maar moeten worden besteed aan een extra luxe uitvaart. Denk aan; uitgebreide catering, luxe rouwvervoer of dure uitvaartbloemen.

Verbond van verzekeraars

Het verbond van verzekeraars erkend dat er in bepaalde gevallen bij een Natura verzekering er een dermate hoog bedrag is verzekerd. Wanneer het echter om een Natura verzekering gaan dan mag het extra geld inderdaad enkel en alleen worden besteed aan uitvaart gerelateerde kosten. De Nederlandse Bank staat niet toe dat dit geld voor andere doeleinden wordt gebruikt. Hierdoor mag de verzekeraar het overschot dus niet uitkeren aan nabestaanden of in dit geval een goed doel. Als een verzekeraar alleen een natura-vergunning heeft, is het uitkeren aan nabestaanden sowieso niet toegestaan”, aldus her Verbond van Verzekeraars in de Telegraaf

Rosanne Prinsen van uitvaartverzekeraar Monuta erkent dat bij sommige uitvaarten geld overblijft. Het komt inderdaad voor dat niet het gehele bedrag nodig blijkt voor de dag van het afscheid. Er wordt altijd per uitvaart bekeken wat de mogelijkheden zijn vanuit de afgesloten uitvaartverzekering. Bij de verzekering van Monuta moet het vrij te besteden bedrag ook ten alle tijden worden gebruikt voor uitvaart gerelateerde kosten aldus Prinsen. Het geld dat niet direct wordt besteed zal echter wel beschikbaar blijven voor de toekomst. In hoeveel gevallen er oververzekerd is kan Prinsen niet zeggen.

Kapitaal verzekeringen

Er zijn ook verzekeringen waarbij het overgebleven geldbedrag wel wordt uitgekeerd. Dit zijn de zogenoemde kapitaal verzekeringen. Hierbij verzeker je een geldbedrag wat vrij is te besteden. Al het geld dat overblijft zal worden uitgekeerd aan nabestaanden of aangewezen.

Bron: Telegraaf.nl

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar