Selecteer een pagina

Door corona zijn veel uitvaarten uitgesteld en kunnen niet plaatsvinden binnen de wettelijke termijn van 6 dagen. De meeste uitvaartondernemers zijn daardoor veel tijd kwijt om te zorgen voor uitstel, volgens het AD. DELA, de grootste uitvaartverzorger van Nederland geeft aan dat ongeveer een kwart van de uitvaarten in december is uitgesteld. In bepaalde regio’s gaat het zelfs om een derde van de gevallen.

uitvaarten uitgesteld door corona

“We moeten een arts raadplegen, die moet een inschatting maken of het lichaam in staat is die periode te overbruggen. En met die verklaring moeten we naar de burgemeester toe, die moet toestemming geven”, zegt Van de Koolwijk tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Uitvaarten worden onder andere uitgesteld doordat crematoria volledig zijn vol gepland, nabestaanden corona hebben of vastzitten in het buitenland. Dit uitstel leidt tot een bureaucratische rompslomp, aldus woordvoerder Martijn van de Koolwijk van Dela.

We moeten een arts raadplegen, die moet een inschatting maken of het lichaam in staat is die periode te overbruggen. En met die verklaring moeten we naar de burgemeester toe, die moet toestemming geven”, zegt Van de Koolwijk tegen het NOS Radio 1 Journaal. DELA en andere uitvaartverzorgers pleiten voor een tijdelijke ontheffing gedurende de pandemie.

Koelen van het lichaam verbeterd

De regel dat een arts een inschatting moet maken van het lichaam is in de jaren 90 ingesteld. Inmiddels zijn de koeltechnieken echter aanzienlijk verbeterd altijd Van de Koolwijk. Daarnaast is het nog nooit voorgekomen dat een arts geen toestemming heeft gegeven, het is eigenlijk een standaard handeling die wat DELA betreft gewoon weg kan.

Volgens Huisarts Freek Teller, uit Boxtel komt het inderdaad niet vaak voor dat een huisarts hiervoor geen toestemming geeft. Die administratie is iets waar huisartsen ook niet op zitten te wachten. Het kost niet heel veel tijd, maar huisartsen moeten tegenwoordig om allerlei verklaringen gevraagd, aldus Van Boxtel in het AD,

Bronnen: NOS / Algemeen Dagblad

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct je persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar