Selecteer een pagina

Het oplossen van een lichaam, ook wel resomeren genoemd als alternatief voor begraven of cremeren komt steeds dichterbij. Het kabinet wil mogelijk maken dat een lichaam in een warme vloeistof kan worden opgelost. Dit proces heet alkalische hydrolyse, ook wel resomeren genoemd.

Resomeren

Er waren al veel langer plannen om dit alternatief toe te staan. Dit komt vooral omdat deze methode een stuk duurzamer zou zijn dan de huidige methodes zoals begraven en cremeren. De gezondheidsraad adviseerde het kabinet hierover al positief in 2020. Toen is er al aangekondigd door het kabinet dat hierover wetgeving zou komen.

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken heeft een concept voor de nieuwe wet afgelopen week gepubliceerd. Organisaties en belangstellenden kunnen hierop de aankomende tijd op reageren. Later zal het voorstel naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Al jaren lang belangstelling voor Resomeren

De minister benadrukt dat er veel langer belangstelling is voor deze nieuwe mogelijkheid. In 2017 tijdens een onderzoek gaf al ruim 25 procent van de ondervraagden aan dit als mogelijkheid te zien als bestemming voor hun lichaam. Het voldoet daarom dan ook aan de maatschappelijke behoefte volgens het kabinet.

De huidige mogelijkheden zoals begraven, cremeren en het ter beschikking stellen aan de wetenschap zullen blijven bestaan. Het is van groot belang dat het lichaam van een overleden persoon op een waardige manier wordt behandeld en er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de persoonlijke wensen.

Andere moderniseringen

Uit het concept wetvoorstel blijkt dat er nog meer voorstellen zijn om regels te moderniseren en/of te versoepelen. Zo zou bijvoorbeeld een begrafenis binnen 24 uur worden vergemakkelijkt. Iets wat in de Islamitische en Joodse godsdienst de gewoonte is.

Ook politie en artsen krijgen meer bevoegdheden in het voorstel. Mocht er sprake zijn van aanwijzingen op een niet natuurlijke dood dan er meer onderzoek worden gedaan dan de huidige regels toestaan. Ook de naam van de wet zal veranderen van de Wet op de lijkbezorging naar Wet bestemming lichamen van overledenen.

Bron: nos.nl

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar