Selecteer een pagina

Het afsluiten van een uitvaartverzekering lijkt voor de meeste mensen een fluitje van een cent. Wanneer je een uitvaartverzekering gaat afsluiten komt de aap echter uit de mauw en besef je dat je een hoop keuzes moet maken. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten als je een uitvaartverzekering gaat afsluiten.

Aandachtspunten afsluiten uitvaartverzekering

Belangrijke aandachtspunten

Om ervoor te zorgen dat je de uitvaartverzekering afsluit die het beste bij je past is het belangrijk om je wensen in kaart te brengen. Zaken waar je onder andere op zal moeten letten zijn het soort uitvaartverzekering dat je gaat afsluiten en manier waarop deze wordt uitbetaald. Ook de inhoud van de pakketten, de premieperiode en de premieverschillen zijn belangrijke aandachtspunten. Deze kunnen namelijk per verzekeraar aanzienlijk verschillen.

Een eerste keuze die je moet maken is wat voor soort uitvaartverzekering je gaat afsluiten. Wil je dat er een geldbedrag wordt uitgekeerd? Dan kan je het beste een kapitaal verzekering afsluiten.

Kapitaal uitvaartverzekering

Wanneer je de kosten hebt berekent van je eigen uitvaart kan je dit bedrag verzekeren via de kapitaal uitvaartverzekering. Dit is de meest pure vorm van verzekeren. Je kiest een geldbedrag waarvoor jezelf wilt verzekeren en betaalt hiervoor maandelijks een premie. Het verzekerde geldbedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden bij overlijden. Met het vrijgekomen geldbedrag kunnen zei dan je uitvaart organiseren en betalen. Goed om te weten is dat het vrijgekomen geldbedrag vrij is te besteden en dus niet volledig aan uitvaart gerelateerde kosten hoeft te worden uitgegeven.

Indexatie van de polis

Om te voorkomen dat het bedrag van de kapitaalverzekering bij overlijden niet meer voldoet bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om een polis te kiezen met indexatie. Bij deze variant wordt het verzekerde bedrag en de bijbehorende premie jaarlijks aangepast aan de hand van inflatie. Hierdoor stijgt het verzekerde bedrag mee. Let wel op want ook je premie zal hierdoor stijgen.

Natura uitvaartverzekering

Op het moment dat je zelf veel invloed wil op de invulling van je eigen uitvaart is een Natura uitvaartverzekering waarschijnlijk het meest geschikt. Bij aanvraag stel je zelf een pakket van diensten en producten op. Bij overlijden zal de uitvaart volledig worden verzorgd zoals je zelf hebt bepaald bij het afsluiten. Een groot voordeel van de natura verzekering is naast dat je zelf grote invloed hebt je jouw nabestaanden veel werk uit handen neemt bij de organisatie van de uitvaart. Hierdoor kunnen zei zich volledig richten op het rouwen in een moeilijke periode.

Combinatie uitvaartverzekering

Tegenwoordig is de combinatieverzekering ook erg populair. Zoals de naam al zegt is dit een combinatie van de natura en kapitaal verzekering. Naast een pakket van producten en diensten die jij zelf hebt samengesteld verzeker je een extra geldbedrag voor persoonlijke uitvaartwensen van jouw nabestaanden. Voorbeelden van extra wensen zijn bijvoorbeeld het kiezen voor een luxere grafkist, het plaatsen van een rouwadvertentie in een krant of tijdschrift of een uitgebreide catering tijdens de uitvaart. Belangrijk om te weten is dat het extra geldbedrag bij een combinatie verzekering enkel aan uitvaart gerelateerde kosten kan worden besteed, dit in tegenstelling tot de kapitaal verzekering.

Wist je dat een begrafenis of crematie in Nederland gemiddeld zo’n €8.000 kost? Via onze uitgebreide kostenmodule krijg je een goed beeld van je persoonlijke uitvaartkosten.

Een van de de belangrijkste aandachtspunten bij het berekenen van uw persoonlijke uitvaartkosten is het bedrag dat je wil verzekeren ruim te nemen. Hiermee zorg je ervoor dat door prijsstijgingen in de toekomst het verzekerde bedrag altijd hoog genoeg is om aan je persoonlijke wensen te voldoen. Ook is het goed om na te gaan is of het verzekerde bedrag wordt jaarlijks wordt geïndexeerd. Ook is het zeer aan te raden om de polisvoorwaarden van de aanbieder altijd zorgvuldig te bekijken.

Looptijd

Nadat je hebt vastgesteld wat voor soort verzekering je af gaat sluiten is het goed om te kijken naar de looptijd waarin je premie moet betalen. Looptijden die veel voorkomen zijn;

  • tot een leeftijd van 80 of 85 jaar
  • Vaste periode van bijvoorbeeld 30 jaar
  • Levenslang

Wanneer je eerder komt te overlijden als de vooraf gestelde looptijd wordt er wel gewoon uitgekeerd. Als je langer leeft dan de looptijd hoef je na de looptijd geen premie meer te betalen maar wordt het bedrag pas uitgekeerd bij overlijden.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar