Selecteer een pagina

Je wilt een uitvaartverzekering afsluiten om je nabestaanden te ontlasten? Dan zal je een aantal belangrijke keuzes moeten maken. Een van de belangrijkste beslissingen die je moet maken is of je een uitvaartverzekering natura of kapitaal gaat afsluiten. In dit artikel bespreken we de grootste verschillen zodat je precies weet welke uitvaartverzekering het beste bij jou past.

Uitvaartverzekering natura of kapitaal

Uitvaartwensen in kaart brengen

Voordat je een verzekering gaat afsluiten is het zeer aan te raden om je persoonlijke uitvaartwensen in kaart te brengen. Antwoorden op vragen zoals wil ik begraven of gecremeerd worden geven je meer inzicht in wat voor soort verzekering het beste aansluit op je wensen. Een belangrijke vraag voor het kiezen van een uitvaartverzekering is, wil ik een uitvaartverzekering natura of kapitaal? In dit artikel bespreken we de voor en nadelen van de meest gekozen vormen van een uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering

Wanneer je een natura uitvaartverzekering gaat afsluiten hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling en de organisatie van je uitvaart. De reden hiervoor is dat er geen geldbedrag zoals bij de kapitaal verzekering wordt uitgekeerd maar een compleet  verzorgde uitvaart. Bij aanvraag van de verzekering kan je zelf een pakket samenstellen, je hebt zelf dus een grote invloed op de inhoud van je uitvaart.

De inhoud van de pakketten verschillen per verzekeraar maar vaak zitten standaard in het pakket;

  • De verzorging en het opbaren van de overleden persoon
  • Een urn of grafkist
  • Rouwvervoer
  • Een condoleance register, dankbetuigingen en rouwkaarten
  • Benodigde vergunningen, de grafbestemming en het grafrecht.

Een groot voordeel van de Natura verzekering is dat bij veel verzekeraars er uitvaartverzorgers zijn die je nabestaanden ontzorgen, zodat ze zich kunnen richten op de verwerking. De uitvaartverzorgers werken vaak werken met lokale uitvaartbegeleiders. Deze zijn vaak goed op de hoogte van de lokale regelgeving en hebben goede contacten met uitvaartcentra en begraafplaatsen in de regio. Bekijk altijd de voorwaarden van de verzekeraar voor een volledig overzicht van de vergoedingen. Klik hier voor meer informatie over een natura uitvaartverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering

Ben je op zoek naar een traditionele verzekering? Dan is de kapitaal uitvaartverzekering zeer geschikt. Je kiest een geldbedrag waarvoor je maandelijks een premie betaald. Wanneer je komt te overlijden zal dit geldbedrag worden uitgekeerd aan je nabestaanden. Alle uitvaartkosten die gemaakt worden voor de uitvaart kunnen worden betaald met het uitgekeerde bedrag. 

Een van de grootste redenen om te kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering is de keuzevrijheid voor je nabestaanden. Dit ook omdat het vrijgekomen geldbedrag volledig vrij is te besteden en niet enkel aan uitvaart gerelateerde kosten hoeft te worden uitgegeven. Keuzevrijheid wordt in sommige gevallen ook als minpunt gezien omdat nabestaanden veel tijd kwijt zijn aan de organisatie in een moeilijke periode van rouw. Lees hier meer over een kapitaal uitvaartverzekering.

 

Combinatie uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering natura of kapitaal combineren? Als je voor een combinatie uitvaartverzekering kiest, dan kies je voor een natura verzekering met daar bovenop een extra geldbedrag via een kapitaal verzekering. Het extra geldbedrag kunnen je nabestaanden gebruiken voor extra persoonlijke wensen. Belangrijk om te weten is dat in tegenstelling tot de kapitaal verzekering bij de combinatie het geldbedrag enkel kan worden besteed aan uitvaart gerelateerde kosten. Lees hier meer over een combinatie verzekering.

 

Veel gestelde vragen

Wat kost een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering kost in Nederland gemiddeld 10 euro per maand. Belangrijk om te weten is dat de kosten niet voor iedereen hetzelfde zijn. Dit komt omdat de kosten afhankelijk zijn van een aantal factoren. De belangrijkste hiervan zijn de looptijd van de verzekering en de leeftijd van de verzekerde. Ook spelen specifieke uitvaartwensen een grote rol bij de bepaling van de maandelijkse premie van een uitvaartverzekering.
Wat dekt een uitvaartverzekering?

Onderdelen waar een natura uitvaartverzekering dekking voor biedt zijn onder andere;

Hoeveel verzekeren? Begrafenis Crematie
Begrafenis / crematie €1700 €1800
Basis kosten €1735 €1735
Opbaren €650 €650
Houten kist / urn €1100 €600
Bloemen €250 €250
Eten en drinken €1300 €1300
Rouwkaarten €500 €500
Grafsteen / Urn €750 €750
Vervoer €500 €500

Bovengenoemde vergoedingen zijn op basis van een gemiddelde uitvaartpolis. De daadwerkelijke dekking bepaalt u zelf tijdens het afsluiten van de verzekering. Belangrijk is daarom dat u altijd de polisvoorwaarden goed bekijkt alvorens u een uitvaartverzekering af gaat sluiten.

Uitvaartkosten aftrekbaar of niet?
In het verleden waren de kosten voor een begrafenis aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De kosten van de uitvaart zijn wel aftrekbaar voor de aangifte erfbelasting. Dat betekent dat uw nabestaanden geen erfbelasting hoeven te betalen over het bedrag dat betaald is voor uw uitvaart. Dit scheelt hen bij de afwikkeling van de nalatenschap.

Kosten die onder ‘uitvaartkosten’ vallen mogen volgens de wetgever niet buitensporig hoog zijn. Anders zijn ze niet meer aftrekbaar. Uitvaartkosten zijn onder meer de kosten voor de begrafenis of crematie, het graf of een urn, de grafbedekking, de advertentie, rouwkaarten en bloemen en het versturen van bedankjes. Deze kosten zijn aftrekbaar.

Is een uitvaartverzekering verplicht?
In Nederland is een uitvaartverzekering niet verplicht. Echter is het een verzekering die wel is aan te raden. Het is ook niet voor niks dat ruim 70 procent van Nederland een verzekering heeft afgesloten. Je sluit een uitvaartverzekering af zodat je zeker weet dat nabestaanden niet met hoge kosten achterblijven.
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar