Selecteer een pagina

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat wanneer je overlijdt je nabestaanden niet in de financiële problemen komen. Er zijn natuurlijk genoeg alternatieven voor een uitvaartverzekering. In dit artikel bekijken we de meest voorkomende en de voor en nadelen van deze alternatieven.

alternatieven voor een uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een van de alternatieven voor een uitvaartverzekering is de overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering dekt wel na overlijden maar heeft altijd een vaste looptijd. De verzekering zal dus niet worden uitgekeerd wanneer de verzekerde deze leeftijd heeft bereikt.

Een overlijdensrisicoverzekering is vooral bedoeld om andere risico’s te dekken. Een goed voorbeeld hiervan is dat bij overlijden een gedeelte van de hypotheek wordt afgelost zodat de rest van het gezin in het huis kan blijven wonen.

Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je gedurende een vooraf afgesproken aantal jaren een maandelijkse premie. Het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering.

Zelf sparen

Waarom een uitvaartverzekering nodig? Ik kan toch gewoon zelf sparen voor de kosten van een uitvaart is een vaak gehoord argument. Natuurlijk kan je er altijd voor kiezen om zelf te sparen voor de kosten van je uitvaart. Alleen heeft niet iedereen hiervoor de financiële mogelijkheden voor of heeft geen discipline om elke maand een bedrag apart te leggen. Daarnaast is het moment van overlijden nooit vooraf te bepalen. Het kan dus zo zijn dat je nog niet voldoende hebt gespaard om alle uitvaartkosten te dekken. In z’n geval zullen je nabestaanden voor de kosten moeten opdraaien. 

Zelf sparen voor een uitvaart is dus eigenlijk alleen voor mensen of gezinnen die over voldoende vermogen beschikken interessant. Wanneer dit niet het geval is dan kan een uitvaartverzekering uitkomst bieden.

Uitvaart deposito

Als je geen uitvaartverzekering kan afsluiten is het afsluiten van een uitvaart deposito een van de alternatieven voor een uitvaartverzekering. Je spaart door eenmalig of periodiek een bedrag te storten op een speciale rekening. Je spaart dus voor je uitvaart. Een uitvaart deposito afsluiten is vooral interessant wanneer je op hoge leeftijd bent of bijvoorbeeld door een chronische ziekte geen uitvaartverzekering kan afsluiten. Een nadeel is dat de deposito geen rekening houdt met de inflatie, hierdoor kan het voorkomen dat het gespaarde bedrag niet voldoende is om aan alle uitvaartwensen te voldoen.

Geld beleggen

Een van de andere alternatieven voor een uitvaartverzekering is beleggen. Je belegt spaargeld in bijvoorbeeld een fonds of index waarover je rendement ontvangt. Met het opgebouwde vermogen kunnen je nabestaanden de uitvaartkosten betalen.

Geld beleggen is een tegenwoordig erg interessant omdat de spaarrentes op dit moment erg laag zijn. Belangrijk om te weten is dat beleggen niet zonder risico gaat gepaard. In veel gevallen zal je vermogen stijgen maar het kan ook gebeuren dat het andersom is en je vermogen slinkt door bijvoorbeeld een daling van de beurs. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit dan loop je dit risico uiteraard niet.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct je persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar