Selecteer een pagina

Veel mensen denken na over geld. Een veel gestelde vraag is dan ook hoe hoog zijn de begrafeniskosten voor mijn uitvaart? Hier is echter geen eenduidig antwoordt op te geven, iedereen heeft immers andere wensen als het gaat om zijn of haar begrafenis. Benieuwd voor welk bedrag je jezelf moet verzekeren? Bereken dan jouw persoonlijke uitvaartkosten met onze uitgebreide module.

Begrafeniskosten berekenen

Hoe hoog zijn de begrafeniskosten?

We zetten geld apart om onze kinderen te laten studeren. We sparen voor een nieuw huis of een vervroegde aflossing van de huidige hypotheek en we vullen potjes voor die nieuwe auto. Maar hoe zit het met onze begrafenis? Wie even gaat zitten om zijn uitvaartkosten te berekenen, zal snel zien dat dit erg in de papieren kan lopen.

Begrafenisverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat ze ooit uit zullen keren, en daarom zijn ze bijzonder. Het gaat niet alleen om het risico van overlijden, maar het gaat om de zekerheid dat de begrafenis betaald kan worden zonder dat de nabestaanden de rekening gepresenteerd krijgen.

De kosten van een begrafenis in Nederland bedragen ongeveer tussen de € 8.500 en € 11.000 euro. Om ervoor te zorgen dat deze kosten niet voor de rekening van je nabestaanden komen is het verstandig om een verzekering af te sluiten. Voordat je een begrafenisverzekering gaat afsluiten is het slim om in kaart te brengen voor welk bedrag je jezelf moet verzekeren.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een begrafenisverzekering?

Op het moment dat je een begrafenisverzekering wil gaan afsluiten dan zijn er aantal factoren waarop je moet letten. Allereerst zal je een keuze moeten maken voor een type begrafenisverzekering. Daarnaast zal je ook de looptijd moeten bepalen. Tot slot zal je de manier waarop je de premie wil betalen moeten bepalen. 

Kapitaal begrafenisverzekering

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een kapitaal verzekering. Dit is een recht toe recht aan verzekering. Je kiest een bedrag waarvoor je je wilt verzekeren en betaald hiervoor een premie. Bij overlijden zal dit bedrag worden uitgekeerd aan uw nabestaanden. Deze kunnen het bedrag volledig vrij besteden om de begrafeniskosten  te dekken.

Natura begrafenisverzekering

Een andere populaire vorm van een begrafenisverzekering is de natura verzekering. Bij deze variant stel vooraf zelf een pakket van producten en diensten op. Wanneer je komt te overlijden zullen deze diensten worden uitgekeerd in natura. Een groot voordeel van de natura verzekering is dat je zelf een grote invloed hebt op de invulling van jouw begrafenis. Bovendien zorg je er hierdoor voor dat jouw nabestaanden zich minder zorgen hoeven te maken over de organisatie en zich volledig kunnen richten op het rouwen.

Combinatie begrafenisverzekering

Tot slot is de afgelopen jaren is de combinatie verzekering erg in opkomst. De verzekering is een combinatie van de natura en kapitaal verzekering. Aanvullend op het pakket van producten en diensten dat je zelf hebt samengesteld verzeker je een extra geldbedrag voor persoonlijke begrafeniskosten. Dit bedrag kunnen jouw nabestaanden gebruiken voor extra persoonlijke uitvaartwensen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een luxere begrafeniskist.

Belangrijk om te weten is dat in tegenstelling tot de kapitaal verzekering het extra verzekerde bedrag niet vrij te besteden is maar moet worden besteed aan uitvaart gerelateerde begrafeniskosten.

Premie begrafenisverzekering looptijd en betaalwijze bepalen

Heb je een keuze gemaakt voor een type begrafenisverzekering? Dan is het tijd om te bepalen in welke looptijd je de premie wilt betalen. Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor een looptijd tot een bepaalde leeftijd of voor het betalen van van een levenslange premie. Afhankelijk je leeftijd bij afsluiten is het slim om te onderzoeken welke vorm voor jou persoonlijke het voordeligst is.

De premie kun je bij de meeste verzekeraars per maand of per jaar betalen. Het voordeel van een maandelijkse betaling is dat het overzichtelijk is en dat je iedere maand een klein bedrag betaalt. Betaling per jaar is echter in de meeste gevallen goedkoper.

Indexatie van begrafeniskosten

Zoals alle kosten stijgen ook begrafeniskosten met de jaren. Bij veel verzekeraars kan je er dan ook voor kiezen om je uitvaartverzekering mee te laten stijgen met de inflatiekosten. Dit wordt ook wel wel indexatie genoemd. Het verzekerde bedrag dat je hebt gekozen zal dan jaarlijks meestijgen met de gemiddelde begrafeniskosten. Uiteraard zal naast je verzekerde bedrag ook je premie geleidelijk meestijgen. Door te kiezen voor een verzekering met indexatie zorg je ervoor dat je ten alle tijde gedekt bent en nabestaanden niet voor verassingen van prijsstijgingen komen te staan. 

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar