Selecteer een pagina

Moslims hebben een ander beeld over leven en dood. De dood is niet het einde maar een overgang naar het eeuwige leven. Een Islamitische uitvaart kent vele tradities, rituelen en regels. Zo wordt een moslim het liefst begraven met het hoofd richting Mekka.

Islamitische uitvaart

Rituelen voor een Islamitische uitvaart

Op het moment dat een Moslim komt te overlijden zijn er aantal zaken die moeten worden uitgevoerd. Belangrijk is dat de ogen van de overledene worden gesloten, de gewrichten worden gemasseerd en er iets op de buik wordt gelegd zodat deze niet uitzet. Tot slot zal er een kleed over het lichaam worden gelegd dat het hele lichaam bedekt.

Ritueel wassen van de overledene

Een belangrijk ritueel bij een Islamitische uitvaart is het ritueel wassen van het lichaam. Na overlijden wordt het lichaam van de overledene drie keer gewassen in een moskee of een speciale ruimte van het het uitvaartcentrum. Bij het ritueel wassen zijn zowel vrienden als familie aanwezig. Om deel te mogen nemen is het wel belangrijk dat iedereen voor het ritueel zich heeft gereinigd. De eerste wasbeurt is met lauw water, daarna zal er een wasbeurt plaatsvinden met olijfblad. Tot slot zal er een wasbeurt plaatsvinden met water en kamfer. Soms wordt er parfum gebruikt, belangrijk is dat deze parfum geen alcohol bevat. Een belangrijke regel bij het ritueel wassen is dat dit door hetzelfde geslacht als de overledene wordt gedaan, in sommige gevallen kinderen uitgezonderd.

Uitvaart in land van herkomst

In veel gevallen kiezen Moslims voor een Islamitische uitvaart in het land van herkomst. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat in Islamitische landen graven niet worden geruimd. De repatriëring naar het land van herkomst is een dure aangelegenheid en het is daarom zeer aan te raden hier rekening mee te houden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Wanneer u een overledenen naar het land van herkomst wil verplaatsen dan kunt u de hulp inschakelen van de desbetreffende ambassade.

Uitvaartverzekering bij een buitenlandse bank

Veel Marokkaanse Nederlanders hebben een uitvaartverzekering bij een Marokkaanse bank afgesloten. Door problemen met vergunningen hebben deze banken hun vestigingen in Nederland helaas moeten sluiten waardoor contact in Nederland met de banken niet meer mogelijk is. U zult in dit geval filialen in nabijgelegen landen moeten benaderen.

Islamitische uitvaart in Nederland

Veel uitvaartverzekeraars in Nederland houden rekening met de wensen voor een Islamitische uitvaart waardoor er ook steeds meer mensen ervoor kiezen om in Nederland een Islamitische uitvaart te laten plaatsvinden. Vooral in de grote steden neemt het aantal Islamitische uitvaarten flink toe en zijn er veel mogelijkheden. Bovendien zijn er veel uitvaartverzorgers actief die goed op de hoogte zijn van alle regels omtrent een islamitische uitvaart. Tegen betaling is er op enkele begraafplaatsen in Nederland de mogelijkheid voor een eeuwig graf.

Uitvaartverzekering vergelijken

Om ervoor te zorgen dat u de uitvaartverzekering afsluit die het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen is het daarom aan te raden aanbieders te vergelijken. Om het voor u overzichtelijk te maken kunt u op UitvaartVergelijker.nl de meest gekozen en betrouwbare verzekeraars vergelijken.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar