Selecteer een pagina

Regelmatig vindt het plaats dat een dierbare overlijdt en dat de nabestaanden niet weten of er door hun dierbare een uitvaartverzekering is afgesloten. Oude uitvaartpolissen zijn in veel gevallen zoek geraakt. Ook weten nabestaande vaak niet bij welke uitvaartverzekeraar hun dierbare was verzekerd. Dit alles is natuurlijk eeuwig zonde, omdat er zonder deze gegevens geen uitkering kan worden gedaan. Het is dus van belang om te weten of uw dierbare oude uitvaartpolissen heeft.

Oude uitvaartpolissen vinden

Oude uitvaartpolissen opsporen

Om een oude uitvaartpolis op te sporen kunt u gebruik maken van een stappenplan. Aan de hand van dit stappenplan komt u er snel achter of er oude uitvaartpolissen zijn en bij welke verzekeraar deze zijn afgesloten.

Spitten door de administratie

Uitvaartverzekeringen zijn verzekeringen die een dekking bieden tot aan overlijden. Het komt daarom regelmatig voor dat de verzekeraar waar uw dierbare een verzekering heeft afgesloten failliet is gegaan of is overgenomen door een andere verzekeraar. De eerste stap om er achter te komen of er oude uitvaartpolissen zijn is de administratie van de overledene doorspitten. In veel gevallen vindt u hier zelfs de polis zelf.

Door de bankafschriften van de overledene te controleren kunt u er snel achter komen of er aan premie is afgeschreven voor een uitvaartverzekering

Let bij het doorspitten van de administratie ook op namen van verzekeraars die niet meer actief zijn. De Nederlandse bank heeft een archief opgesteld waarin alle oude verzekeraars en polissen zijn opgenomen inclusief de namen van de verzekeraars waar de polissen op dit moment in beheer zijn.

Financieel tussenpersoon

Heeft u na het doorspitten van de administratie en het controleren van de bankafschriften nog altijd geen oude uitvaartpolissen ontdekt, dan is het aan te raden om te kijken of uw dierbare een financieel tussenpersoon had. Deze weet misschien of er een oude polis is afgesloten.

Op het moment dat er oude uitvaartpolissen zijn is het goed om te weten dat er in de wet is vastgesteld dat deze tot 5 jaar na overlijden worden uitgekeerd.

Verbond van verzekeraars

Als alle eerdere stappen niks hebben opgeleverd dan kunt u tenslotte Het Verbond van Verzekeraars raadplegen. Zij kunnen voor u uitzoeken of u recht heeft op een uitkering. Er wordt gebruik gemaakt van een zoekservice voor oude uitvaartpolissen. Het verbond gaat voor u na bij elke verzekeraar of er oude polissen zijn afgesloten. Op de website van Het Verbond van Verzekeraars kunt u een aanvraag indienen. Op het moment dat u een aanvraag hiervoor indient moet u rekening houden met een aantal voorwaarden.

  • De zoekservice mag alleen gebruikt worden wanneer de persoon in kwestie is overleden
  • U kunt de informatie alleen opvragen wanneer u een erfgenaam, echtgenoot/partner of kind bent van de overleden persoon. Of als u bent aangewezen om de nalatenschap in goede orde af te handelen.

Bij de aanvraag is het van belang dat er een bewijs wordt meegestuurd van beide voorwaarden. U kunt zowel schriftelijk als digitaal een aanvraag indienen.

Wanneer u een aanvraag heeft ingediend kan het tot drie maanden duren voordat u een uitslag krijgt. Op het moment dat er oude uitvaartpolissen zijn is het goed om te weten dat er in de wet is vastgesteld dat deze tot 5 jaar na overlijden van de verzekerde worden uitgekeerd.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar