Selecteer een pagina

De overname van Yarden door Dela die in oktober 2019 is aangekondigd loopt vertraging op. De vertraging komt omdat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bedenkingen heeft bij de geplande overname. De ACM denkt dat door de overname de uitvaartverzekeraar in bepaalde regio’s te machtig wordt. Hierdoor is er voor consumenten te weinig keuze omdat Dela vrijwel alle uitvaartcentra en crematoria in handen heeft.

Overname Yarden door Dela

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt bij overnames altijd wat de gevolgen zijn voor de concurrentie en consumenten.

Te veel macht voor Dela

Door de overname van Yarden door Dela denkt de ACM dat Dela te veel macht krijgt in de uitvaartbranche. Vooral in bepaalde gebieden in Nederland zoals bijvoorbeeld Noord Brabant is er voor uitvaartverzorgers weinig te kiezen zodra de overname afgerond is. Dela zou in deze regio alle uitvaartcentra’s en crematoria bezitten.

Gesprekken tussen ACM en Dela

Enkele maanden geleden zijn de gesprekken tussen Dela en de ACM over de overname begonnen. Een goede oplossing is echter nog altijd niet in zicht. Een belangrijk punt tijdens de gesprekken over de overname van Yarden door Dela is dat de ACM wil dat Dela enkele vestigingen moet afstoten zodat er meer concurrentie ontstaat.

Door de overname van Yarden door DELA krijgt de uitvaartondernemer 42 procent van alle crematoria in Nederland in bezit.

Afronding overname Yarden door Dela onbekend

De overname van Yarden door Dela zou oorspronkelijk begin 2020 zijn afgerond. Beide bedrijven hoopte op een snelle afhandeling. Dit bleek echter niet haalbaar waardoor de overname werd verplaatst naar mei 2020. Ook dit is niet haalbaar gebleken. Wanneer de overname van Yarden door Dela definitief kan worden afgerond durft Dela geen uitspraken over te doen.

Onzekerheid voor klanten van Yarden

Tot de overname is definitief is afgerond zitten klanten van Yarden in onzekerheid. Yarden heeft namelijk nog altijd moeite om de financiële buffers op orde te krijgen. De reden hiervoor is dat Yarden een dure portefeuille natura uitvaartverzekeringen heeft uitstaan.

De Nederlandse bank heeft een wettelijke buffer opgesteld voor verzekeraars. Yarden zit slechts 16 procent boven deze buffer terwijl de meeste verzekeraars hier z’n 30 procent boven zitten. Dela zit met bijna 200 procent boven deze limiet.

De overname van Yarden door Dela zou de financiële problemen van Yarden in een klap oplossen. Dela zelf zou met een solvabiliteit van 228 procent nog altijd ruim aan de limiet van de Nederlandse Bank voldoen.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar