Selecteer een pagina

Een veelgestelde vraag op uitvaartvergelijker.nl is heb ik wel wel of geen uitvaartverzekering nodig? Wij hebben daarom voor u alle voor en nadelen op een rij gezet. 

wel of geen uitvaartverzekering nodig?

Belangrijkste redenen om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten?

Een van de belangrijkste redenen om wel een uitvaartverzekering af te sluiten is voor de meeste Nederlanders omdat zei de kosten van de uitvaart vooraf goed gedekt en geregeld willen hebben voor hun nabestaanden. Naast het financiële aspect vinden veel mensen het daarnaast ook belangrijk dat hun uitvaart goed is geregeld zodat nabestaanden rust hebben om te kunnen rouwen in een emotionele zware periode.

bron: Verbond van verzekeraars (brochure: De zin van de uitvaartverzekering)

Waarom een uitvaartverzekering zinvol is?

Een uitvaartverzekering afsluiten doet u zodat de kosten van uw uitvaart zijn gedekt. Deze kosten kunnen namelijk al snel oplopen. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland tussen de €8.000 en €10.000,- Wanneer u specifieke wensen heeft kunnen deze kosten al snel flink oplopen. Een uitvaartverzekering afsluiten doet u dus in eerste instantie om ervoor te zorgen dat uw nabestaande niet worden opgezadeld met deze hoge kosten. Ook het ervoor zorg dragen dat u nabestaanden niet worden belast met de organisatie van een uitvaart is voor veel Nederlanders een reden om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Een type uitvaartverzekering kiezen

Heeft u besloten dat u een uitvaartverzekering wil gaan afsluiten dan is het goed om te weten dat u kunt kiezen uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een vast geldbedrag te verzekeren dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Dit wordt doorgaans ook wel een kapitaal uitvaartverzekering genoemd. Bij veel verzekeraars kunt u echter ook een geheel georganiseerde uitvaart verzekeren via een natura verzekering. U stelt dan zelf een pakket op van producten en diensten die worden uitgekeerd bij overlijden. Tegenwoordig kiezen veel mensen ook voor een combinatie van deze twee. U heeft dan de voordelen van een natura verzekering met een aanvullend vrij te besteden geldbedrag wat uw nabestaanden kunnen gebruiken voor aanvullende wensen.

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Onderdelen waar een uitvaartverzekering dekking voor biedt zijn onder andere;

Hoeveel verzekeren? Begrafenis Crematie
Begrafenis / crematie €1700 €1800
Basis kosten €1735 €1735
Opbaren €650 €650
Houten kist / urn €1100 €600
Bloemen €250 €250
Eten en drinken €1300 €1300
Rouwkaarten €500 €500
Grafsteen / Urn €750 €750
Vervoer €500 €500

Bovengenoemde vergoedingen zijn op basis van een gemiddelde uitvaartpolis. De daadwerkelijke dekking van een uitvaartverzekering bepaalt u zelf tijdens het afsluiten van de verzekering.

Wat dekt een begrafenisverzekering?

Onderdelen waar een uitvaartverzekering dekking voor biedt zijn onder andere;

Hoeveel verzekeren? Begrafenis / crematie
Begrafenis / crematie € 1700 / € 1800
Basis kosten € 1735
Opbaren € 650
Houten kist / urn € 1100 / € 600
Bloemen € 250
Eten en drinken € 1300
Rouwkaarten € 500
Grafsteen / Urn € 750
Vervoer € 500

Bovengenoemde vergoedingen zijn op basis van een gemiddelde uitvaartpolis. De daadwerkelijke dekking van een uitvaartverzekering bepaalt u zelf tijdens het afsluiten van de verzekering.

Ruim 70 procent van Nederland heeft een uitvaartverzekering afgesloten

Zelf sparen

Wel of geen uitvaartverzekering nodig? Ik kan toch gewoon zelf sparen voor mijn uitvaart is een vaak gehoord argument. U kunt er natuurlijk ten alle tijden voor kiezen om zelf te sparen voor uw uitvaart. Alleen veel mensen hebben hiervoor niet de financiële vrijheid of discipline. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het moment van overlijden nooit zeker is. Het kan dus voorkomen dat wanneer u op een jonge leeftijd komt te overlijden u nog niet voldoende heeft gespaard om alle uitvaartkosten te kunnen betalen. In dit geval zullen uw nabestaanden voor deze kosten moeten opdraaien.

Zelf sparen voor een uitvaart is dus eigenlijk alleen voor mensen of gezinnen die over voldoende vermogen beschikken interessant. Wanneer dit niet het geval is dan kan een uitvaartverzekering uitkomst bieden.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar