Selecteer een pagina

Een uitvaartverzekering afsluiten is misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch is het afsluiten van een uitvaartverzekering erg zinvol. Een uitvaart in Nederland kost al snel tussen de 8.000 en 10.000 euro. Op het moment dat u geen verzekering heeft afgesloten zullen uw nabestaanden voor deze kosten moeten opdraaien. Om het overzichtelijk te maken hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor het afsluiten van een uitvaartverzekering voor u op een rij gezet.

Uitvaarverzekering aandachtspunten

Keuzevrijheid

Belangrijk om te weten voordat u uitvaartverzekering gaat afsluiten is dat er verschillende soorten verzekeringen bestaan.

  • Naturaverzekering –  vergoeding van producten en diensten
  • Kapitaalverzekering – uitkering in geld
  • Combinatieverzekering – combinatie van een natura en kapitaalverzekering
  • Sommenverzekering – vergoeding van facturen

Goed om te weten is dat niet alle vormen een keuzevrijheid bieden. Wanneer u een kapitaalverzekering afsluit krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd dat zei volledig naar eigen keuze kunnen  besteden.  Bij een naturaverzekering is dit niet het geval omdat u zelf bij aanvang van afsluiten alle producten en diensten al heb vastgelegd. Wilt u graag toch een extra budget voor extra persoonlijke wensen dan kunt u dit doen via de combinatieverzekering. Tot slot geldt bij de sommenverzekering dat alle uitvaart gerelateerde kosten worden vergoed.

Ruim 70% van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering

Looptijd premiebetaling

Een ander aandachtspunt bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is de premielooptijd van de verzekering. Bij veel verzekeraars kunt u kiezen voor een premielooptijd tot aan een bepaalde leeftijd of tot overlijden. Uit onderzoek is gebleken dat het afsluiten van een uitvaartverzekering met een korte premielooptijd het meest voordelig is. U betaalt een hogere premie voor een kortere tijd.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Indexatie van de verzekering

Bij veel verzekeraars krijgt u de mogelijkheid om uw verzekering te indexeren. Dit wil zeggen dat het verzekerde bedrag zal meestijgen met de inflatie en de kosten van een uitvaart. Goed om te weten is dat wanneer u uw verzekering waardevast maakt u premie jaarlijks zal stijgen.

Niet alle verzekeringen zijn geïndexeerd. In het meest ongunstige geval zullen uw nabestaanden bij moeten bijbetalen.

Looptijd premiebetaling

Een ander aandachtspunt bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is de premielooptijd van de verzekering. Bij veel verzekeraars kunt u kiezen voor een premielooptijd tot aan een bepaalde leeftijd of tot overlijden. Uit onderzoek is gebleken dat het afsluiten van een uitvaartverzekering met een korte premielooptijd het meest voordelig is. U betaalt een hogere premie voor een kortere tijd.

Kinderen meeverzekeren

Heeft u kinderen? Dan is het aan te raden aanbieders te vergelijken. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid aan om uw kinderen gratis bij te schrijven op uw polis of bieden een gunstige kinderpremie.

Afsluiten op latere leeftijd of met ziekte

Bent u chronisch ziek of bent u ouder dan 70 jaar? Dan is het misschien moeilijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Informeer daarom ten alle tijde bij de verzekeraar zodat u niet voor onverwachte verassingen komt te staan. In beide gevallen is een koopsom uitvaartverzekering een goede oplossing omdat u de premie in één keer betaald is een medische verklaring niet nodig.

Heeft u een uitvaartverzekering afgesloten dan heeft u altijd 14 dagen bedenktijd om de aanmelding wettelijk ongedaan te maken.

Uitvaartwensen in kaart brengen

Het is belangrijk dat u een idee heeft wat uw specifieke uitvaartwensen zijn. Wilt u bijvoorbeeld worden begraven of worden gecremeerd? Wilt u een sobere of een uitgebreidere dienst? Hoeveel mensen wilt u dat er aanwezig zijn? Dit zijn belangrijke vragen om een goede indruk te krijgen voor hoeveel u zich moet verzekeren.

Via onze uitvaartkosten module kunt u aan de hand van een klein aantal vragen, berekenen hoe hoog uw verzekerd bedrag ongeveer moet zijn. Let altijd op de polisvoorwaarden en/of het verzekerd bedrag geïndexeerd wordt. Hierdoor voorkomt u onderverzekering.