Selecteer een pagina

Voor het eerst is iemand in een levende doodskist begraven. Afgelopen zaterdag werd in Den Haag iemand begraven in een kist gemaakt van plantenwortels en paddenstoelen.

Levende doodkist

Onderzoekers van onder andere de TU Delft hebben een levende doodskist ontwikkelt. De kist is gemaakt uit levend organisme dat normaal gesproken te vinden is in de wortels van bomen, planten en paddenstoelen. Het zorgt ervoor dat het stoffelijk overschot snel wordt gecomposteerd.

De Living Cocoon zorgt ervoor dat mensen die overleden zijn weer één worden met de natuur, en de bodem niet vervuilen maar juist verrijken aldus Bob Hendrikx, de oprichter van de Living Cocoon. Op dit moment heeft Hendrikx met zijn bedrijf 10 levende doodskisten gemaakt.

Naast de TU Delft werkte ook Naturalis mee aan de ontwikkeling van de kist. Ook werkt Hendrikx samen met uitvaartzorg Cuvo en De Laatse Eer die beide de levende doodskist in het assortiment hebben opgenomen.

Het bedrijf doet samen met Naturalis verder onderzoek naar de effecten van de levende doodskist. ‘We weten dat de bodem verbetert met ons product, maar we willen precies weten hoe. We hopen dat we kunnen helpen om vervuilde gebieden om te toveren tot gezonde bossen.’ aldus Hendrikx

Levende doodskist bestaat uit web van plantenwortels en schimmels

De kisten worden gemaakt van mycelium, dit is een web van schimmeldraden en plantenwortels. Door in een mal mycelium te kweken wordt er kist gemaakt van enkel organisch en levend materiaal. Door de levende doodskist zou een lichaam in twee tot drie jaar al opgenomen kunnen zijn in de grond. In een houten kist kan dit proces soms wel 10 jaar duren.

Mycelium zet allerlei afvalstoffen die vrijkomen om in voedingstoffen voor de natuur. Het wordt ook veel gebruikt om vervuilde grond weer schoon te maken. Mycelium is bijvoorbeeld ingezet in Tsjernobyl maar ook boeren gebruiken het om hun land weer gezond te maken.

Foto: TU Delft

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar