Selecteer een pagina

Heb ik wel wel of niet een uitvaartverzekering nodig is een veel gestelde vraag? Een uitvaartverzekering geeft u de zekerheid dat er geld beschikbaar is voor uw begrafenis of crematie. Als u geen of weinig spaargeld heeft dan is een uitvaartverzekering zeker verstandig. Een andere goede reden om een uitvaartverzekering af te sluiten is ook dat u uw nabestaanden niet opzadelt met hoge uitvaartkosten.

Wel of niet een uitvaartverzekering nodig

Wat is een uitvaartverzekering?

Via uitvaartverzekering spaart u voor de kosten van uw uitvaart door middel het betalen van een maandelijkse premie. De hoogte van deze premie hangt af van verschillende factoren. Met een uitvaartverzekering kun je diensten of een bedrag vrij laten komen waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen organiseren.

Waarom wel een uitvaartverzekering afsluiten?

Een van de belangrijkste redenen waarom Nederlanders wel een uitvaartverzekering afsluiten is om ervoor te zorgen dat de kosten van hun uitvaart vooraf goed gedekt zijn. Daarnaast is buiten het financiële aspect een tweede belangrijke reden voor veel mensen dat zei nabestaanden willen beschermen zodat zei alle rust hebben om te kunnen rouwen in een moeilijk periode.

Wel of niet een uitvaartverzekering nodig? Een uitvaartverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht, maar wel verstandig!

Is een uitvaartverzekering verplicht?

In Nederland is een uitvaartverzekering afsluiten niet verplicht. Wel is het een verzekering die is aan te raden. Niet voor niks heeft dan ook ruim 70 procent van Nederland een uitvaartverzekering afgesloten.

Hoe wordt mijn premie berekend?

Gemiddeld kost een uitvaartverzekering in Nederland €10,- per maand. Afhankelijk van uw specifieke uitvaartwensen zijn er aantal; andere factoren die bepalend zijn voor de hoogte van de premie zijn onder andere het soort uitvaartverzekering dat u afsluit. Ook de premie periode en uw leeftijd bij het afsluiten van de verzekering spelen en grote rol bij het berekenen van uw premie.

Soorten uitvaartverzekeringen

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering, is een (beperkt) pakket van diensten en producten dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Het grote voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat u hiermee een groot deel van de zorg & organisatie voor uw nabestaanden uit handen neemt. Omdat u zelf een grote invloed heeft bij het samenstellen van het pakket zal de uitvaart in grote lijnen gaan zoals je het zelf bedacht had.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaalverzekering krijgen uw nabestaande een vrij te besteden bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen uw nabestaanden uw uitvaart naar eigen wens organiseren. Het is bij een kapitaal uitkering niet verplicht het uitgekeerde bedrag te gebruiken voor de uitvaart. Een nadeel van een kapitaal uitvaartverzekering is dat nabestaanden de uitvaart helemaal zelf moeten organiseren in een emotionele moeilijke periode.

Combinatie uitvaartverzekering

Tegenwoordig kunt u bij veel uitvaartverzekeraars ook een combinatie uitvaartverzekering afsluiten. Deze verzekering bestaat uit een pakket van producten en diensten die u zelf samenstelt met aanvullend een te besteden geldbedrag voor aanvullende uitvaartwensen van uw nabestaanden.

In Nederland kost een uitvaart gemiddeld tussen de €8.000,- en €10.000,-

Zelf sparen

Wel of niet een uitvaartverzekering nodig? Ik kan toch gewoon zelf sparen voor de kosten van een uitvaart is een vaak gehoord argument. Natuurlijk kunt er altijd voor kiezen om zelf te sparen. Veel mensen hebben echter hiervoor niet de financiële vrijheid en/of discipline voor. Ook is het moment van overlijden niet vooraf te bepalen. Hierdoor kan het dus voorkomen dat u te weinig heeft gespaard om alle kosten te kunnen dekken. In dit geval zullen uw nabestaanden voor deze kosten moeten opdraaien.

Zelf sparen voor een uitvaart is dus eigenlijk alleen voor mensen of gezinnen die over voldoende vermogen beschikken interessant. Wanneer dit niet het geval is dan kan een uitvaartverzekering uitkomst bieden.

Uitvaartkosten berekenen

Het is belangrijk om te weten dat een begrafenis of crematie gemiddeld zo’n €8.000 kost. Het is daarom belangrijk dat u een idee heeft wat uw specifieke uitvaartwensen zijn. Wilt u worden begraven of worden gecremeerd. Wilt u een sobere of een uitgebreidere dienst? Hoeveel mensen wilt u dat er aanwezig zijn? Dit zijn belangrijke vragen om een goede indruk te krijgen van de kosten van uw eigen uitvaart.

Via onze uitvaartkosten module kunt u aan de hand van een klein aantal vragen, berekenen hoe hoog uw verzekerd bedrag ongeveer moet zijn. Let altijd op de polisvoorwaarden en/of het verzekerd bedrag geïndexeerd wordt. Bij indexatie zal elk jaar de verzekeraar aan de hand van de stijgende uitvaartkosten uw verzekerd bedrag indexeren en uw premie aanpassen. Hierdoor voorkomt u onderverzekering.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar