Selecteer een pagina

Een veel gestelde vraag op uitvaartvergelijker.nl is; Welke type uitvaartverzekeringen er bestaan? In dit artikel kijken we naar de drie meest voorkomende varianten en bespreken we de belangrijkste verschillen.

Type uitvaartverzekeringen

Type uitvaartverzekeringen

Een begrafenis of crematie is een emotionele en dure aangelegenheid. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland al snel €8000,-. Dit is een flink groot bedrag dat niet iedereen zomaar kan betalen. Om ervoor te zorgen dat jouw nabestaanden niet in de financiële problemen raken wanneer je overlijdt kan je een uitvaartverzekering afsluiten. Maar welke type uitvaartverzekering past het beste bij jouw situatie?

De type uitvaartverzekeringen die we in dit artikel bespreken zijn; de kapitaal uitvaartverzekering voor een eenmalige uitkering van een vast geldbedrag. De natura uitvaartverzekering voor een compleet verzorgde uitvaart. Tot slot kijken we naar een combinatie van beide varianten in de vorm van een combinatie uitvaartverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering

Allereerst is er de kapitaal uitvaartverzekering, deze variant wordt ook wel uitvaartverzekering in geld genoemd.

De kapitaal uitvaartverzekering is een recht toe recht aan verzekering. Je kiest een bedrag waarvoor je een verzekering wilt en betaald hiervoor een maandelijkse premie. Op het moment dat je komt te overlijden zal dit bedrag worden uitgekeerd aan je nabestaanden. Ze kunnen dit bedrag vrij besteden.

Nabestaanden hebben volledige keuzevrijheid om de uitvaart in te vullen. Het nadeel hiervan is dat als het uitgekeerde bedrag niet voldoende is om de uitvaart volledig naar wens in te vullen nabestaanden de bijkomende kosten zelf moeten betalen.

Voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering

  • Vast verzekerd bedrag
  • Grote flexibiliteit voor nabestaanden
  • Vrije besteding van het verzekerde bedrag
  • Gunstige premie, je betaalt alleen voor persoonlijke wensen
  • Eigen keuze van een uitvaartondernemer
Indexatie van uw polis

Om te voorkomen dat het bedrag van de kapitaalverzekering bij overlijden niet meer voldoet bieden de meeste verzekeraars de mogelijkheid om een polis te kiezen met indexatie. Bij deze variant worden het verzekerde bedrag en de bijbehorende premie jaarlijks aangepast.

Natura uitvaartverzekering

Een van de meest gekozen type uitvaartverzekeringen is de natura uitvaartverzekering voor een compleet verzorgde uitvaart.

Bij deze variant van een uitvaartverzekering wordt er geen geldbedrag maar een verzorgde uitvaart uitgekeerd.

Bij het aanvragen van de verzekering stel je zelf een pakket op van producten en diensten. Je hebt zelf dus grote invloed op de invulling van je eigen uitvaart. Bovendien zorg je ervoor dat je nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de invulling en zich volledig kunnen richten op het rouwen. Bij overlijden zal er een uitvaartverzorger worden aangewezen die de uitvaart gaat verzorgen.

Producten en diensten

Bij de meeste verzekeraars zijn er aantal zaken die over het algemeen standaard in een pakket zitten. Denk hierbij aan; Het vervoer en opbaren van de overledene, een standaard urn of grafkist en de aanvraag en afhandeling van vergunningen.

 

Voordelen van een Natura uitvaartverzekering

  • Ruime keuze tussen pakketten en diensten
  • Je uitvaart van te voren zelf organiseren
  • Een uitvaart die aansluit op je persoonlijke wensen
  • Nabestaanden worden niet belast met onnodige kosten
  • Door inkoopvoordelen van verzekeraars vaak een gunstige premie

Door een uitvaartverzekering af te sluiten zorgt u ervoor dat uw nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over de financiële gevolgen van uw overlijden.

Combinatie uitvaartverzekering

Tot slot bieden veel verzekeraars ook de mogelijkheid om de twee bovengenoemde type uitvaartverzekeringen te combineren. De combinatie uitvaartverzekering bestaat uit een gedeelte natura en een gedeelte kapitaal. Je stelt zelf een pakket van producten en diensten op via de natura verzekering en daarop aanvullend zal er een vrij te besteden worden toegevoegd. Dit bedrag kunnen nabestaanden gebruiken voor extra wensen zoals bijvoorbeeld een luxere grafkist of het plaatsen van een rouwadvertentie in de krant.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar