Selecteer een pagina
Wanneer iemand zichzelf van het leven beroofd is dit een ingrijpende gebeurtenis en een emotionele klap voor de nabestaanden. Het kan nog vervelender worden wanneer de uitvaartverzekering niet uitkeert bij overlijden door zelfdoding. In dit artikel bespreken we hoe de meeste uitvaartverzekeraars omgaan met zelfdoding.
uitvaartverzekering en zelfdoding
Bij zelfdoding wordt een uitvaartverzekering niet automatisch uitgekeerd. De wijze waarop verzekeraars hiermee omgaan is verschillend en afhankelijk van een aantal factoren. Het is daarom altijd aan te raden polisvoorwaarden goed door te nemen voordat je een uitvaartverzekering gaat afsluiten.

Normaal gesproken keert een uitvaartverzekeraar uit bij een natuurlijke dood. Zelfdoding is echter geen natuurlijke dood, waardoor er in principe niet hoeft te worden uitgekeerd. Verzekeraars gaan er vanuit dat wanneer je een uitvaartverzekering afsluit je nog een lange periode zal leven en dus premie zal betalen. Wanneer je vroegtijdig komt te overlijden door zelfdoding wordt er dus minder premie geïncasseerd door de uitvaartverzekeraar.

Ontbinden van de uitvaartverzekering

Een verzekeraar kan ervoor kiezen om een uitvaartverzekering te ontbinden bij zelfdoding. In dit geval wordt er niet uitgekeerd maar wordt de overeenkomst ontbonden. De betaalde premie zal in de meeste gevallen worden teruggestort.

Een uitvaartverzekeraar kiest meestal voor het ontbinden van een verzekering bij zelfdoding wanneer het overlijden van de verzekerde 6 tot 12 maanden na het afsluiten van de verzekering plaatsvindt.

Een uitvaartverzekering zal niet automatisch uitkeren wanneer er sprake is van zelfdoding.

Wel uitkeren bij zelfdoding

Heb je al voor een lange periode een uitvaartverzekering dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen gewoon uitkeren. Dit is echter niet altijd zo. Let hierop dus altijd wanneer je een verzekering gaat afsluiten. Hoe er wordt omgegaan met zelfdoding vindt je in de polisvoorwaarden van je verzekering. Lees deze dus altijd goed door wanneer je als nabestaanden te maken krijgt met zelfdoding. Je kan natuurlijk ook direct contact opnemen met de desbetreffende verzekeraar.

Indien u denkt aan zelfmoord dan kunt u hier terecht voor hulp.
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct je persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar