Selecteer een pagina

Duurzaamheid is een populair thema. We denken meer aan onze invloed op het milieu. Naast een duurzaam leven denken ook steeds meer mensen na over een duurzame uitvaart. Er zijn steeds meer oplossingen voor een groene uitvaart. In dit artikel bespreken we de populairste manieren zodat u ook na uw dood rekening kan houden met het milieu.

Duurzame uitvaart

Duurzame uitvaart

Er zijn verschillende manieren waarop u rekening kunt houden met het milieu als het gaat om uw uitvaart. Een van de populairste oplossingen is een duurzame grafkist. Maar ook een digitaal condoleanceregister en rouwkaart winnen aan populariteit. Ook het vragen van een donatie in plaats van bloemen zie je steeds vaker voorkomen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest geschikte oplossingen voor een duurzame uitvaart.

Duurzame keuzes

  • Milieuvriendelijke grafkist van hout uit eigen land. Geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld populierenhout of hout van knotwilgen. Ook een grafkist van karton is een goed alternatief.
  • Digitaal drukwerk in plaats van het verzenden van een rouwkaart kunt u kiezen voor een digitale rouwkaart. Mocht u toch rouwkaarten willen versturen kunt u kiezen voor 100% gerecycled papier.
  • CO2 neutraal vervoer in de vorm van bijvoorbeeld elektrische auto’s, daarnaast zijn een rouwstoet op de fiets, een fietskar of een loopkoets ook duurzame oplossingen. Mocht dit niet mogelijk zijn kunt ook kiezen voor het huren van één bus voor de gehele stoet.
  • Kiezen voor een natuurbegraafplaats met een kleine gedenksteen of een organisch gedenkmonument.

Zaken waaraan u ook kunt denken zijn het dragen van biologisch afbreekbare kleding en een lokale cateraar met biologische hapjes en drankjes.

Begraven milieuvriendelijker dan cremeren

Wanneer u graag een duurzame uitvaart wil kunt u het beste kiezen voor een begrafenis. Bij een crematie komt er namelijk aanzienlijk meer C02 uitstoot vrij wat een belasting is op het milieu. Als u kiest voor een duurzame grafkist dan is een begrafenis ten alle tijden duurzamer dan een crematie.

Een van de populairste opties voor een duurzame uitvaart is een houten grafkist uit eigen land.

Alternatieven voor begraven en cremeren

Op dit moment is het in Nederland alleen toegestaan om te worden begraven of te worden gecremeerd. Er wordt wel onderzoek gedaan naar duurzame alternatieven.

Resomeren

Resomeren is een van de alternatieven voor begraven en cremeren. Deze vorm is een stuk duurzamer. Het lichaam wordt binnen 3 uur ontbonden in een bad van kaliumhydroxide. Klik hier voor meer informatie over resomeren en het proces van vloeibaar begraven.

Vriesdrogen

Een ander alternatief waar onderzoek naar wordt gedaan is vriesdrogen, ook wel cryomatie genoemd. Bij deze vorm wordt er stikstof gebruikt om het lichaam te bevriezen om vervolgens via trillingen te laten afbreken.

Duurzame uitvaartverzekering vergelijken

Duurzame uitvaartverzekering

Een groene uitvaart is per definitie niet duurder dan een normale uitvaart. Het gaat vooral om de keuzes die u maakt. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden voordat u een duurzame uitvaartverzekering gaat afsluiten en aanbieders te vergelijken.