Selecteer een pagina

Alternatieven voor begraven en cremeren worden steeds populairder. Minister Ollongren van Binnenlandse zaken wil dat onder andere resomeren als alternatief wordt toegestaan voor een begrafenis of crematie middels de Wet op lijkbezorging.

25% van Nederland zou resomeren als dit zou worden aangeboden.

De minister wil onderzoeken of alternatieve uitvaart methodes haalbaar zijn. Er moeten volgens de minister geen grote bezwaren zijn. Ook moet iedereen altijd zelf kunnen kiezen via welke methode de uitvaart moet plaatsvinden.

Overige voorstellen

Naast de voorstellen van een alternatieve uitvaart komt de minister ook met andere voorstellen om uitvaartregels te vernieuwen. Zo zou iemand binnen 36 uur moeten kunnen worden begraven, iets wat op dit moment niet kan. Ook moeten mensen de as van een nabestaanden veel sneller kunnen meenemen. Op dit moment mag dat pas na 1 maand.

Wat is resomeren?

Resomeren is een van de alternatieven voor begraven en cremeren. Resomeren is in vergelijking met begraven of cremeren een stuk duurzamer. Het lichaam wordt binnen 3 uur ontbonden in een bad van kaliumhydroxide.

Nog niet toegestaan

In Nederland is resomeren op dit moment nog niet toegestaan. Op dit moment worden in Canada en in de Verenigde Staten enkele experimenten gedaan. Voor huisdieren is resomeren wel een mogelijkheid.