Selecteer een pagina

Afgelopen periode is er veel nieuws over het nieuwe coronavirus. Helaas nemen ook besmettingen in ons land toe waardoor er veel maatregelen zijn genomen door de overheid. Veel van deze maatregelen hebben ook invloed op een uitvaart. In dit artikel proberen we u zo goed mogelijk te informeren en antwoordt te geven op veelgestelde vragen. Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus zich razendsnel ontwikkelen en soms per regio kunnen verschillen is het belangrijk om altijd contact te hebben met het betreffende uitvaartcentrum of uw uitvaartondernemer. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u ook de website van de Rijksoverheid of het RIVM bezoeken.

uitvaarten en het coronavirus

Laatst bijgewerkt op: 21-03-2020

Meest gestelde vragen over het coronavirus bij een uitvaart

Aantal personen dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart?

Vanaf 16 maart geldt er vooralsnog voor de gehele uitvaartbranche dat er bij een afscheid plechtigheid maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. De nabestaanden van de overledene beslissen welke personen aanwezig mogen zijn. De gezinskamers en huiskamers zijn tot nader order gesloten waardoor alle diensten in de aula zullen plaatsvinden. Het is daarnaast niet toegestaan om na de uitvaart samen te komen. Ook zal er geen gebruik gemaakt worden van condoleance mappen.

Aantal personen dat aanwezig mag zijn bij een rouwbezoek?

De rouwbezoeken kunnen alleen nog plaatsvinden in besloten kring. Er worden hierbij maximaal 6 personen die zijn uitgenodigd door nabestaanden toegelaten.

Overige maatregelen

De verzorging van de overledene mag helaas niet meer plaatsvinden in het bijzijn van nabestaanden. Ook mogen nabestaanden niet meer aanwezig zijn in de ovenruimte na de plechtigheid. Daarnaast zal er geen lichte balseming worden aangeboden. Mocht u als nabestaanden dit echter wel willen zal u hiervoor een derde partij moeten zoeken.

Belangrijk om te realiseren is dat uitvaartcentra, uitvaartverzorgers en overige uitvaartondernemers zelf aanvullende maatregelen kunnen treffen. Hieronder vindt u links naar de drie belangrijkste uitvaartverzorgers van Nederland. Allemaal hebben ze een speciale pagina over uitvaarten en het coronavirus. Bekijk deze altijd voor het meest actuele beleid omtrent uitvaarten.

Ook bij een uitvaart is het belangrijk om 1.5 meter afstand van elkaar te nemen.

Als u verkoudheidsklachten of verhoging heeft vanaf 38 graden celcius schrijft het RIVM voor dat u het beste thuis kunt blijven.

Maatregelen in het kort

  • Er geldt een maximum van 30 personen die aanwezig mogen zijn bij de uitvaart
  • Maximaal 6 personen kunnen aanwezig zijn bij het rouwbezoek
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van condoleance mappen en er mag geen samenkomen plaatsvinden na de uitvaart
  • Verzorging van overledene zonder nabestaanden
  • Nabestaanden mogen niet aanwezig zijn in de ovenruimte
  • Geen lichte balseming zonder derde partij
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar