Selecteer een pagina

Op het moment dat uw partner of uzelf plotseling komt te overlijden kan dit tot een grote verandering leiden in de financiële situatie. Een nabestaandenverzekering afsluiten, zoals bijvoorbeeld een uitvaart of overlijdensrisicoverzekering kan deze schade aanzienlijk beperken. Met een nabestaandenverzekering zorgt u dat uw dierbaren vaste lasten zoals bijvoorbeeld de hypotheekkosten kunnen blijven betalen in het geval u komt te overlijden.

nabestaandenverzekering afsluiten

Wat is een nabestaandenverzekering?

Als u een partner heeft dan betaald u in de meeste gevallen samen de kosten van het dagelijks leven. Om te voorkomen dat één van u beide in financiële problemen komt bij het overlijden van de partner kunt u een nabestaandenverzekering afsluiten.

Verschil met een overlijdensrisicoverzekering

De nabestaandenverzekering wordt vaak door elkaar gehaald met een overlijdensrisicoverzekering. Dit is ook niet gek omdat de verzekeringen erg op elkaar lijken. Het verschil tussen zit hem in de wijze van uitkeren. Een nabestaandenverzekering afsluiten doet zodat uw partner maandelijks een bedrag krijgt uitgekeerd om financiële problemen te voorkomen.

Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt er niet maandelijks maar eenmalig een groot bedrag uitgekeerd. Dit bedrag wordt vaak gebruikt om een stuk van de hypotheekschuld af te lossen waardoor de partner niet in de financiële problemen komt en kan blijven wonen in het huis. Belangrijk om te weten is dat een nabestaandenverzekering altijd wordt afgesloten voor een bepaalde periode en enkel wordt uitgekeerd bij overlijden binnen deze periode.

Een uitvaartverzekering afsluiten doet u om uw nabestaanden niet met hoge kosten van uw uitvaart op te zadelen. De verzekeraar zal uw nabestaanden het verzekerde bedrag uitkeren waarmee zij uw uitvaart kunnen betalen.

Verschil met een uitvaartverzekering

Goed om te weten is dat een nabestaandenverzekering niet hetzelfde is als een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van de uitvaart zelf te dekken en loopt levenslang. Uitvaartverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan u zeker bent dat deze zullen uitkeren en zijn in deze zin daarom uniek.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Soorten nabestaandenverzekeringen

Nabestaandenverzekering

Een nabestaandenverzekering afsluiten doet u zodat wanneer de kostwinnaar van het gezin komt te overlijden de overgebleven gezinsleden niet in de financiële problemen komen. De uitkering van de verzekering vindt maandelijks plaats en het bedrag kan vrij worden besteed en er hoeft in de meeste gevallen ook geen belasting over worden betaald. De hoogte van de verzekering kunt u zelf bepalen, uiteraard zal de maandelijks premie hoger uitvallen wanneer het uitgekeerde bedrag toeneemt.

Overlijdensrisicoverzekering

Er zijn drie vormen van een overlijdensrisicoverzekering. Hieronder vindt u een korte omschrijving van de drie verschillende soorten.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering verzekerd u een vast bedrag per maand voor een vast premiebedrag. Het verzekerde bedrag en het uitgekeerde bedrag blijven gedurende de gehele periode gelijk.

Annuitair Dalende nabestaandenverzekering

Bij de annutiar dalende variant verzekerd u een geldbedrag dat jaarlijks tijdens de looptijd daalt. De premie bij een annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering staat vast. Het verzekerde bedrag daalt wel ieder jaar, daarom zijn de laatste jaren vaak premievrij. Deze vorm is vooral interessant op het moment dat u een huis heeft gekocht met een hypotheek en de verzekering hieraan koppelt.

Lineair dalende nabestaandenverzekering

Bij de lineair dalende nabestaandenverzekering daalt het verzekerde bedrag elk jaar gelijkmatig. De lineair dalende variant is daarom ook erg geschikt voor ouderen en is bovendien vaak de meest goedkoopste vorm van een nabestaandenverzekering.

Uitvaartverzekering

Goed om te weten is dat in Nederland een uitvaart gemiddeld tussen de €8000 en €10.000 kost. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de kosten van uw uitvaart. Dit doet uw door middel van premiebetaling. De hoogte van de premie van een uitvaartverzekering hangt af van verschillende factoren. Met een uitvaartverzekering kun je diensten of een bedrag vrij laten komen waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen organiseren.

Erfrente verzekering

De erfrente verzekering is bedoeld voor kinderen. Wilt u dat u kinderen nadat u of uw partner komen te overlijden goed verzorgd achterblijven dan kunt u ervoor kiezen om een erfrente verzekering af te sluiten. Er zal maandelijks een bedrag op de rekening van de kinderen worden gestort totdat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Belangrijk om te weten is dat er in bepaalde gevallen erf belasting zal moeten worden betaald.

Nabestaandenverzekering afsluiten

Op het moment dat u een overlijdensrisico of uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten zal de verzekeraar uw premie berekenen. De premie hangt onder andere af van uw leeftijd, inkomen, de looptijd van de verzekering en uw gezondheid. Vaak worden deze vragen vooraf gesteld en zult u moeten wachten op acceptatie voordat u de verzekering definitief kunt afsluiten.

Voordat u een verzekering gaat afsluiten is het dus goed om aanbieders te vergelijken. Door aanbieders te vergelijken zorgt u ervoor dat u de verzekering afsluit die het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie.