Selecteer een pagina

Op het moment dat jij of je partner komt te overlijden is het door inkomensterugval niet altijd mogelijk om lopende vaste lasten zoals woonlasten, opvoedingskosten en/of studiekosten van eventuele kinderen te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten beschermt je nabestaanden tegen deze financiële problemen als je komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering kan worden gekoppeld aan een hypotheek. Hiermee zorg je ervoor dat jouw partner in het huis kan blijven wonen. In dit geval wordt een deel van de hypotheekschuld na het overlijden afgelost aan de geldverstrekker.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij een bedrag geldbedrag verzekert en hiervoor gedurende een afgesproken termijn premie betaalt. Bij overlijden binnen deze periode zal het verzekerde bedrag worden uitgekeerd aan je nabestaanden. De hoogte van het uitgekeerde bedrag en aan wie het bedrag wordt uitgekeerd is afhankelijk van de afgesloten polis.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten doe je zodat je nabestaanden niet in financiële problemen komen wanneer je komt te overlijden. Wanneer je een gezin hebt en een koophuis zorg je dat er voldoende middelen vrijkomen waarmee nabestaanden bijvoorbeeld een gedeelte van de hypotheek kunnen aflossen en kunnen blijven wonen in het huis. Maar ook andere kosten die wegvallen door het verlies van inkomen kunnen worden gedekt met een overlijdensrisicoverzekering.

Er zijn bovendien hypotheekverstrekkers die het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen bij het verstrekken van een hypotheek en deze samen te koppelen. In dit geval zal bij overlijden de hypotheekverstrekker worden betaald door de verzekeraar wanneer je komt te overlijden.

Verschil met een Uitvaartverzekering?

Het verschil tussen een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering? Een uitvaartverzekering is ook een verzekering die je afsluit voor je nabestaanden. Echter in tegenstelling tot de overlijdensrisicoverzekering sluit je de uitvaartverzekering af zodat de kosten voor je begrafenis of crematie zijn gedekt. Uitvaartverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat ze ooit uit zullen keren en in zijn daarom bijzonder: Het gaat niet alleen om het risico van overlijden, maar het gaat om de zekerheid dat de uitvaart betaald kan worden zonder dat nabestaanden de rekening gepresenteerd krijgen. 

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is niet iets dat je dagelijks doet. Het is daarom aan te raden om alle aanbieders eerst goed te vergelijken zodat je de verzekering afsluit die het beste bij je persoonlijke wensen past. Op uitvaartvergelijker.nl kan je een overlijdensrisicoverzekering vergelijken op premie en inhoud van toonaangevende en betrouwbare verzekeraars. Benieuwd? Ga dan direct naar onze vergelijker!

Soorten verzekeringen

Op het moment dat je een overlijdensrisicoverzekering gaat afsluiten kan je bij de meeste verzekeraars kiezen tussen drie soorten verzekeringen.

Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering

Gelijkblijvend

Met een Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering verzeker je een vast bedrag voor een vaste premie per maand.

Annuïtair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Annuitair Dalend

Met een Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering verzeker je een bedrag dat tijdens de looptijd van de verzekering daalt.

Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Lineair Dalend

Met een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering verzeker je een bedrag dat tijdens de looptijd van de verzekering daalt.