Selecteer een pagina

Is een uitvaartverzekering verplicht in Nederland is een veel gestelde vraag. Het afsluiten van een uitvaartverzekering is in Nederland niet verplicht. Het is echter wel aan te raden om je te verzekeren voor de kosten van je eigen uitvaart. Deze kosten kunnen namelijk al snel oplopen en als je niet verzekerd bent zullen deze kosten voor de rekening van je nabestaanden komen te staan. Dit is iets wat natuurlijk niemand wilt.

Uitvaartverzekering verplicht

Op het moment dat je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten en je komt te overlijden zullen je nabestaanden je uitvaart moeten organiseren en bekostigen. Deze kosten kunnen echter flink oplopen. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost al snel rond de €8.000,-. Dit is een bedrag dat niet iedereen zomaar even kan ophoesten.

Uitvaartverzekering afsluiten

Een goede optie is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Uitvaartverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat deze ooit zullen uitkeren. Wanneer je een verzekering wil gaan afsluiten is het slim om je persoonlijke wensen eerst in kaart te brengen. Hierdoor krijg je een goed beeld over hoe jij wilt dat je uitvaart eruit gaat zien en daarnaast krijg je een goed beeld van de kosten hiervan. Ben je benieuwd voor welk bedrag jij minimaal een uitvaartverzekering moet afsluiten? Bereken deze dan eenvoudig met onze uitvaartkosten module. Aan de hand van een aantal vragen krijg je een goed beeld van de kosten die horen bij jouw gewenste uitvaart.

Welke kosten dekt een uitvaartverzekering?

Onderdelen waar een uitvaartverzekering dekking voor biedt zijn onder andere;

Hoeveel verzekeren? Begrafenis Crematie
Begrafenis / crematie €1700 €1800
Basis kosten €1735 €1735
Opbaren €650 €650
Houten kist / urn €1100 €600
Bloemen €250 €250
Eten en drinken €1300 €1300
Rouwkaarten €500 €500
Grafsteen / Urn €750 €750
Vervoer €500 €500

Bovengenoemde vergoedingen zijn op basis van een gemiddelde uitvaartpolis. De daadwerkelijke dekking van een uitvaartverzekering bepaal je altijd zelf tijdens het afsluiten van de verzekering.

Ruim 70 procent van Nederland heeft een uitvaartverzekering afgesloten

Zelf sparen

Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf te sparen voor je uitvaart. Dit vergt echter wel discipline en het is bovendien onzeker of je op het moment van je overlijden voldoende hebt gespaard om de volledige kosten te dekken. Dit is zeker het geval wanneer je op jonge leeftijd komt te overlijden. Je zal bovendien rekening moeten houden met stijgende kosten waardoor je je spaarbedrag af en toe zal moeten aanvullen.

Gemeentelijke uitvaart

Heb je niet kunnen sparen, geen uitvaartverzekering kunnen afsluiten en heb je geen nabestaanden dan is er de mogelijkheid dat je gemeente de uitvaart regelt. In eerste instantie zal er worden gekeken of er een erfenis is en zal hiermee de uitvaart worden betaald. In het geval er geen erfenis is zal de gemeente alsnog de uitvaart organiseren. Echter zal dit wel op een sobere omstandigheden zijn. 

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct jouw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doe je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar