Selecteer een pagina
Wanneer je een uitvaartverzekering gaat afsluiten zal je een keuze moeten maken voor een type verzekering. De twee meest voorkomende uitvaartverzekeringen zijn de natura en kapitaal verzekering. Maar wat is nou het verschil tussen een kapitaal en natura uitvaartverzekering?
Verschil kapitaal en natura uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is een pakketverzekering bestaande uit producten en diensten. Bij de aanvraag van de verzekering stel je zelf je pakket samen met de producten en diensten die jij wilt op je uitvaart. Wanneer je komt te overlijden worden deze producten en diensten uitgekeerd in natura. Een groot voordeel van deze vorm van een uitvaartverzekering is dat je zelf veel invloed hebt op de invulling van je eigen uitvaart. Bovendien zorg je er ook voor dat je nabestaanden minder hoeven te regelen en organiseren in een periode van rouw.

Veel verzekeraars zijn naast verzekeraars ook uitvaartverzorgers of hebben goede contacten met lokale uitvaartverzorgers. Hierdoor is de premie van een natura uitvaartverzekering vaak gunstig.

Bij een Natura uitvaartverzekering zal je zelf vooraf je uitvaartwensen in kaart moeten brengen zodat je een goed beeld krijgt welke diensten en producten je wilt verzekeren.

Voordelen van een natura uitvaartverzekering

  • Ruime keuze tussen pakketten
  • Je hebt zelf veel invloed over de invulling
  • Nabestaanden worden ontlast
  • En vaak is er een gunstige premie vanwege inkoopvoordelen
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering is een recht toe recht aan verzekering. Het grote verschil tussen een kapitaal en natura uitvaartverzekering is dat bij de aanvraag van de verzekering je zelf een bedrag kiest waarvoor je jezelf wilt verzekeren. Dit bedrag zal worden uitgekeerd aan je nabestaanden bij overlijden. Met het vrijgekomen bedrag kunnen ze jouw uitvaart organiseren. Goed om te weten is dat bij een kapitaal verzekering het bedrag niet perse hoeft te worden besteed aan uitvaart gerelateerde kosten maar vrij kan worden besteed. Een belangrijke reden om te kiezen voor een kapitaal verzekering is de keuzevrijheid voor nabestaanden.

Om te voorkomen dat het verzekerde bedrag niet genoeg is om de uitvaart volledig te dekken is het mogelijk om je kapitaalverzekering te indexeren. Het verzekerde bedrag zal dan jaarlijks geleidelijk meestijgen met de uitvaartkosten. Uiteraard zal ook je premiebedrag meestijgen.

Voordat je een kapitaal uitvaartverzekering gaat afsluiten is het aan te raden om je persoonlijke uitvaartwensen en de kosten hiervan in kaart te brengen. Zo krijg je een goede indruk voor welk bedrag je jezelf minimaal moet verzekeren. Ben je benieuwd voor welk bedrag je jezelf minimaal moet verzekeren? Maak dan gebruik van onze uitgebreide uitvaartkosten module.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering is het verzekerde bedrag vooraf door je zelf vastgesteld waardoor jouw nabestaanden volledige keuzevrijheid hebben bij het inrichten van je uitvaart.

Voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering

  • Verzekerd voor een vast bedrag
  • Veel keuzevrijheid voor nabestaanden
  • Gunstige premie, je betaalt voor je wensen

Een nadeel van een kapitaal uitvaartverzekering kan zijn dat wanneer je jezelf voor een te laag bedrag verzekerd, de extra kosten voor de rekening van je nabestaanden komen te staan.