Selecteer een pagina

Overlijdensberichten schrijf je om familie en vrienden op de hoogte te stellen van een overlijden en soms ook om mensen uit te nodigen voor de uitvaart. In de meeste gevallen wordt dit gedaan via een rouwkaart met de post. Maar veel mensen kiezen er ook voor om een rouwadvertentie te plaatsen in de krant of op een online platform.

Overlijdensberichten

Overlijdensberichten zijn vaak een open uitnodiging voor de begrafenis of crematie waardoor mensen die door omstandigheden geen rouwkaart hebben ontvangen hiervan toch op de hoogte worden gebracht.

Overlijdensberichten op het internet

Naast overlijdensberichten in landelijke en regionale kranten is het ook steeds meer gebruikelijk om overlijdensberichten online te plaatsen. De twee meest bekende websites zijn;

Menselinq

Mensenlinq.nl is een verzameling van overlijdensberichten uit diverse landelijk, regionale en lokale kranten. Via Mensenlinq.nl is het mogelijk om een overlijdensbericht, dankbetuiging of een in memoriam te plaatsen. De plaatsing van het overlijdensbericht gaat via familieberichten.nl. je kan er zelf voor kiezen om het overlijdensbericht wel of niet openbaar te maken via de website. Het overlijdensbericht kan je nog persoonlijker maken door een levensverhaal in tekstvorm of You-Tube filmpje toe te voeren aan de het overlijdensbericht.

Memori

Memori is een online platform waar je een gedenkplaats kunt creëren voor een overleden dierbare. Het platform is een initiatief van Zorgna, die ondersteunen bij het verlies van een dierbare. Memori brengt herinneringen samen vanuit de overtuiging dat het delen van die herinneringen kracht en troost biedt.

Naast Menselinq en Memori zijn er ook de websites rouwadvertentiemaken.nl en familieberichten.nl die zich meer richten op het plaatsen van een overlijdensbericht in de (regionale) krant of een dagblad.

Kosten

De kosten van het plaatsen van overlijdensberichten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo hebben de lengte en het bereik van het platform een grote invloed op de prijs.

 

Gemiddelde prijzen:

 • Lokale krant of lokaal dagblad
  € 50,- tot € 150,-
 • Regionale krant of dagblad
  € 150,- tot € 800,-
 • Landelijke krant
  € 200 tot € 1.500,-
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Overlijdensberichten schrijven

Rouwadvertenties beginnen vaak met gedichten of spreuken die een beeld geven van de persoon die is overleden. Daarnaast zal een overlijdensbericht meestal uit de volgende onderdelen bestaan;

 • Introductie, ook wel aanhef genoemd.
  Bijvoorbeeld de wil was groot, de kracht helaas niet meer
 • De naam, geboortedatum en tevens de sterfdatum van de overleden persoon
 • Namen van de nabestaanden, in de meeste gevallen de partner, kinderen en de kleinkinderen
 • Informatie met betrekking tot de uitvaart, de locatie, het tijdstip en het moment om afscheid te nemen.

Het schrijven van overlijdensberichten gebeurt vaak in emotioneel zware tijden met als gevolg dat een fout in de tekst zo is gemaakt. Daarom is het belangrijk om de tekst van de advertentie te laten controleren voordat deze wordt opgestuurd naar de krant.

Plaats nooit een adres in uw advertentie, hierdoor zal je geen ongenodigde gasten in je huis ontvangen.

Hulp bij het schrijven

Omdat het schrijven van rouwadvertenties vaak een emotionele aangelegenheid is het niet gek om hulp te vragen. Je kan bijvoorbeeld hulp vragen aan familie of vrienden die minder nauw betrokken zijn bij de overleden persoon. Tevens kan de uitvaartondernemer dankzij zijn ervaring je ook vaak uitgebreide informatie geven. Ook bieden veel uitvaartverzekeraars op verschillende manieren hulp bij het schrijven van overlijdensberichten.