Selecteer een pagina

Afgelopen week heeft de overheid de corona maatregelen voor Nederland beetje bij beetje versoepeld. Door de versoepeling corona maatregelen is er ook weer meer mogelijk tijdens een uitvaart. Belangrijk hierbij is wel dat de versoepelde corona maatregelen alleen kunnen doorgaan zolang er geen nieuwe piek in het aantal besmetting plaatsvindt.

versoepeling corona maatregelen tijdens uitvaart

Versoepeling corona maatregelen per 1 juni

Door het corona virus mogen er op dit moment 30 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart.  Belangrijk hierbij is dat in de ruimte er wel de 1.5 meter in acht genomen moet kunnen worden.  Als dit niet het geval is mogen er minder mensen aanwezig zijn, afhankelijk van de grootte van de uitvaartlocatie. Ondanks dat er op 1 juni veel corona maatregelen worden versoepeld blijft de 30 personen regel van toepassing op uitvaarten gedurende de maand juni. Vanaf 1 juli zat dit aantal worden verhoogd naar 100 personen als het virus dit toelaat. Ook hierbij geldt dat er wel moet kunnen worden voldaan aan de 1.5 meter afstand.

Catering vanaf 1 juni weer mogelijk

Tot 1 juni waren er strenge regels gebonden aan het het bijwonen van een uitvaart. Dit betekende dat er bijvoorbeeld geen koffie en thee kon worden geschonken na de uitvaart. Vanaf 1 juni is catering op een uitvaart wel weer toegestaan.

Veelgestelde vragen

Mijn dierbare is overleden aan het Corona virus, wat nu?

Zoals gebruikelijk neemt u contact op met een uitvaartondernemer. Belangrijk hierbij is dat u duidelijk aangeeft dat de overleden persoon is overleden ten gevolgen van het Corona virus. U zult een aantal korte vragen moeten worden beantwoorden zodat het risico kan worden ingeschat.

Is een overledene nog besmettelijk?

Het RIVM heeft laat weten dat de overleving van het virus na overlijden van een patiënt erg kort is. Hierdoor is het besmettingsgevaar nihil. Wel zullen veel uitvaartondernemers extra corona maatregelen nemen extra voor iemand die is overleden aan het virus.

Thuis opbaren, mag dat?

Iemand die is overleden aan het corona virus mag gewoon thuis worden opgebaard.

Contact met de uitvaartverzorger

Belangrijk is dat uitvaartverzorgers tijdelijk niet bij u thuis komen. Alle zaken zullen telefonisch met u worden besproken.

Mag iemand in quarantaine de uitvaart bijwonen?

Wanneer iemand in quarantaine is het niet toegestaan om een uitvaart bij te wonen. Veel uitvaartcentra bieden wel de mogelijk om de uitvaart via een online livestream bij te wonen.

Omdat de ontwikkelingen rondom het coronavirus zich razendsnel ontwikkelen en soms per regio kunnen verschillen is het belangrijk om altijd contact te hebben met het betreffende uitvaartcentrum of uw uitvaartondernemer. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u ook de website van de Rijksoverheid of het RIVM bezoeken.

Als u verkoudheidsklachten of verhoging heeft vanaf 38 graden celcius schrijft het RIVM voor dat u het beste thuis kunt blijven.

Belangrijk om te realiseren is dat uitvaartcentra, uitvaartverzorgers en overige uitvaartondernemers zelf aanvullende maatregelen kunnen treffen. Hieronder vindt u links naar de drie belangrijkste uitvaartverzorgers van Nederland. Allemaal hebben ze een speciale pagina over uitvaarten en het coronavirus. Bekijk deze altijd voor het meest actuele beleid omtrent uitvaarten.

Vanaf 1 juli mogen er 100 mensen exclusief medewerkers aanwezig zijn bij een uitvaart.

Corona maatregelen in het kort

  • Er geldt een maximum van 30 personen die aanwezig mogen zijn bij de uitvaart
  • Maximaal 6 personen kunnen aanwezig zijn bij het rouwbezoek
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van condoleance mappen en er mag geen samenkomen plaatsvinden na de uitvaart
  • Verzorging van overledene zonder nabestaanden
  • Nabestaanden mogen niet aanwezig zijn in de ovenruimte
  • Geen lichte balseming zonder derde partij
Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar