Selecteer een pagina

Voordat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten zijn er zaken om te weten voor uitvaartverzekeringen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken zodat u een weloverwogen keuze kunt maken bij het afsluiten van een passende uitvaartverzekering.

Zaken om te weten voor uitvaartverzekeringen

Keuzevrijheid

Een van de zaken om te weten voor uitvaartverzekeringen is dat er verschillende soorten uitvaartverzekeringen bestaan.

  • Naturaverzekering –  vergoeding van producten en diensten
  • Kapitaalverzekering – uitkering in geld
  • Combinatieverzekering – combinatie van een natura en kapitaalverzekering
  • Sommenverzekering – vergoeding van facturen

Belangrijk om te weten is dat niet alle soorten uitvaartverzekeringen keuzevrijheid bieden. Wanneer u een kapitaalverzekering afsluit krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd dat zei volledig naar eigen wens kunnen besteden.  Bij een naturaverzekering is dit echter niet het geval omdat bij aanvang van afsluiten alle producten en diensten al zijn vastgelegd. Wanneer u toch graag een extra geldbedrag voor persoonlijke wensen wilt dan kunt dit doen met een combinatie uitvaartverzekering. Tot slot geldt bij de sommenverzekering dat enkel alle uitvaart gerelateerde kosten worden vergoed.

Op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten is over het algemeen een stuk voordeliger

Looptijd premiebetaling

Een ander aandachtspunt bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is de looptijd van de premiebetaling.
Bij veel uitvaartverzekeraars kunt u kiezen voor een premielooptijd tot aan een bepaalde leeftijd of tot overlijden. In de meeste gevallen is een uitvaartverzekering met een korte premielooptijd het meest voordelig. U betaalt een hogere premie voor een kortere periode.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Indexatie van de verzekering

Een van de andere belangrijke zaken om te weten voor uitvaartverzekeringen is dat niet elke uitvaartverzekering waardevast is. In het meest ongunstige geval zullen uw nabestaanden bij moeten bijbetalen vanwege de stijging van uitvaartkosten.

Bij veel verzekeraars krijgt u echter de mogelijkheid om uw verzekering te indexeren. Dit wil zeggen dat het verzekerde bedrag zal meestijgen met de inflatie en de kosten van een uitvaart. Goed om te weten is dat wanneer u uw verzekering waardevast maakt u premie ook jaarlijks mee zal stijgen.

Begrafeniskosten per gemeente

Wanneer u graag begraven wilt worden is het aan te raden om u te verdiepen in begrafeniskosten per gemeente. De kosten van begrafenissen kunnen namelijk aanzienlijk verschillen per gemeente. Ook heeft het soort graf veel invloed op de kosten.

Soms geen uitkering

Een van de andere belangrijkste zaken om te weten voor uitvaartverzekeringen is dat er soms niet wordt uitgekeerd. Dit kan komen omdat er bij de aanvraag van de verzekering geen begunstigde is aangewezen.

Wettelijk gezien zal het bedrag worden uitgekeerd aan de partner. Mocht deze niet meer leven dan zal het bedrag worden uitgekeerd aan de eerstvolgende wettelijk begunstigde zoals bijvoorbeeld een broer of zus. In sommige gevallen komt het voor dat er geen begunstigde wordt gevonden. Daarom is het altijd slim om meerdere begunstigden aan te geven. Goed om te weten is dat u ook een uitvaartondernemer kan aanwijzen.

Heeft u een uitvaartverzekering afgesloten dan heeft u altijd 14 dagen bedenktijd om de aanmelding wettelijk ongedaan te maken.

Resomeren toegestaan

Vanaf 2021 is in Nederland resomeren toegestaan. Wanneer u voor resomeren kiest dat zal de overleden persoon worden opgelost in een bad. Aan het einde van het proces zal er alleen nog een poeder overblijven van de botten. Het overgebleven poeder kan bijvoorbeeld worden gezet in een urn of worden uitgestrooid.

Een van de belangrijkste voordelen van deze vorm van lijkbezorging is dat het een duurzaam alternatief is voor een begrafenis of crematie.