Selecteer een pagina

Resomeren is vanaf 2021 in Nederland toegestaan. Het kabinet heeft toestemming gegeven om de wet hiervoor aan te passen. Eerder dit jaar gaf de gezondheidsraad al toestemming voor resomeren. 

Minister van binnenlandse zaken, Kajsa Ollongren heeft laten weten begin volgend jaar met een wetsvoorstel te komen.

Resomeren vanaf 2021 in Nederland toegestaan

Resomeren is een van de alternatieven voor begraven en cremeren. Resomeren is in vergelijking met begraven of cremeren een stuk duurzamer. Het lichaam wordt binnen 3 uur ontbonden in een bad van kaliumhydroxide.

In Nederland kun je momenteel kiezen voor een begrafenis, een crematie, een zeemansgraf of uw lichaam beschikbaar stellen voor de wetenschap. Vanaf 2021 wordt resomeren in Nederland dus ook toegestaan.

Binnen de branche is er positief gereageerd door uitvaartondernemers. Door resomeren toe te voegen is een grotere keuzevrijheid.

Milieuvriendelijk alternatief

Uit onderzoek is gebleken dat resomeren een stuk milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. Dit komt omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij het proces van resomeren. Ook wat betreft duurzaamheid scoort resomeren goed. Er is namelijk minder ruimte nodig voor de installatie en er komt aanzienlijk minder uitstoot vrij dan bij begraven of cremeren. Bovendien komen er geen schaarse grondstoffen vrij.

Resomeren is nog niet heel bekend onder de Nederlandse bevolking. Onderzoeken wijzen ook uit dan Nederlanders erg moeten wennen aan deze nieuwe uitvaart techniek. Echter spreekt het duurzame aspect veel mensen aan waardoor ze het als een geschikt alternatief zien voor begraven of cremeren.
Aan het einde van het proces zal er alleen nog een poeder overblijven van de botten. Het overgebleven poeder kan bijvoorbeeld worden gezet in een urn of worden uitgestrooid.

Voordelen van resomeren

  • Veilig alternatief
  • Weinig grondstoffen nodig
  • Duurzaam
  • Geen resten van menselijk DNA
  • Respectvolle uitvaarttechniek

Resomeren vanaf 2021 in Nederland toegestaan

Nu het kabinet toestemming heeft gegeven is het ook in Nederland mogelijk deze nieuwe uitvaarttechniek toe te passen. Minister van binnenlandse zaken, Kajsa Ollongren heeft laten weten begin volgend jaar met een wetsvoorstel te komen.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar