Selecteer een pagina

Rouwverwerking na een uitvaart

26 jun, 2019Uitvaart Algemeen, Veel gestelde vragen

Als u een dierbare verliest dan moet u als nabestaanden in eerste instantie veel zaken regelen voor de uitvaart. Daarna staat de tijd vaak even stil. Voor andere gaat het dagelijkse leven verder terwijl voor u de rouwverwerking na een uitvaart pas echt begint.

Rouwverwerking na een uitvaart

Rouwverwerking na een uitvaart voor iedereen anders

Voordat de begrafenis of crematie van uw dierbaren plaatsvindt krijgt u vaak veel aandacht en steun van familie. Dit is vaak een periode van organiseren en plannen. Maar het is ook een periode waarin u niet toekomt aan het verwerken van uw verdriet. De periode van rouwverwerking na een uitvaart begint dan ook pas nadat de begrafenis of crematie heeft plaatsgevonden.

Omgaan met rouw

Er zijn vele manieren waarop omgegaan kan worden met rouw. Dit heeft onder andere te maken met het soort verlies. De rouwverwerking na een uitvaart van een overleden kind zult u anders ervaren dan bij het overlijden van een van uw ouders.

Omgaan met verdriet is voor iedereen moeilijk. Wel zijn er een aantal zaken die kunnen helpen om uw verdriet te verwerken en een plek te geven.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Dit is een heel persoonlijk proces.

Vertel je verhaal

Uw verhaal vertellen helpt bij het verwerken van het verdriet en verzacht de pijn. Als u het vervelend vindt om met naasten te praten kunt u ook overwegen te gaan praten met lotgenoten.

Geef gevoelens de ruimte

In rouw heeft u geen controle over uw gevoelens en emoties. Toch is het belangrijk om deze gevoelens er te laten zijn en deze niet weg te stoppen.

Geef het tijd

Geef uw verdriet de tijd. Verdriet heeft namelijk een functie. Stop het dus niet weg.

Rituelen

Rituelen kunnen erg goed helpen. Bijvoorbeeld het bezoeken van het graf op een vaste dag of op een vast tijdstip een kaarsje branden. U kunt samen op zoek gaan naar passende herdenkingsrituelen waar u zelf een goed gevoel bij krijgt. 

5 fases van rouwverwerking na een uitvaart

Zoals eerder aangegeven rouwt niemand het zelfde. Wel zijn er een aantal fases van rouw die bijna iedereen doorloopt. De periode van een fase is per persoon enorm verschillend. De tijd die nodig is om het rouwproces te doorlopen is dus ook niet eenduidig vast te stellen.

De vijf fases zijn door Elisabeth Kübler-Ross, psychiater omschreven in een bepaalde volgorde. Wat niet wil zeggen dat iedereen hetzelfde pad ook daadwerkelijk bewandeld.

Ontkenning

Ontkenning is een afweermechanisme van onze hersenen. De gebeurtenis is moeilijk te bevatten dus ontkennen we deze gedeeltelijk of in zijn geheel.

Boosheid

In de tweede fase komen we erachter dat rouwverwerking na een uitvaart meer is dan enkel en alleen verdrietig zijn. Boosheid komt vaak opspelen. Dit kan zijn op bijvoorbeeld de artsen, op het geloof of de omgeving. Boosheid lijkt misschien niet terecht. Maar dit is een zeer gezond zelfverdedigingsmechanisme.

Onderhandelen

Vaak zien we dat mensen proberen het verlies te verwerken door zichzelf doelen te stellen. Ook zie je vaak dat mensen het gevecht aangaan.

Depressie

Als nabestaanden realiseren vechten en/of ontkennen geen nut heeft is er een kans dat diegene in een depressie raakt. Deze fase wordt vaak bereikt door een machteloos gevoel.

Aanvaarding

Rouwverwerking na een uitvaart geeft een hoop pijn en verdriet. Toch komt er een dag dat het verlies een plaats krijgt. Wat uiteraard niet wilt zeggen dat de overledene niet meer wordt gemist.

De inhoud van deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk voor u samengesteld door UitvaartVergelijker.nl, echter hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.