Selecteer een pagina

Veel mensen schatten uitvaartkosten verkeerd in blijkt uit een onderzoek van het Nibud. In Nederland kost een uitvaart al snel rond de €8.000,- euro. Niemand wil zijn of haar nabestaanden natuurlijk opzadelen met deze hoge kosten. Je kan dit simpel voorkomen door een uitvaartverzekering af te sluiten. 

Uitvaartkosten, wat moet je weten?

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering waarmee je jezelf verzekerd voor de kosten van een uitvaart. Uitvaartkosten kunnen snel oplopen en wanneer je hiervoor geen verzekering hebt afgesloten zullen je nabestaanden voor deze kosten moeten opdraaien. Dit wil natuurlijk niemand. Om je een goed beeld te geven welke kosten er allemaal komen kijken bij een uitvaart vindt je hieronder een tabel met een overzicht van uitvaartkosten zodat je weet voor welk bedrag je minimaal een uitvaartverzekering moet afsluiten.

Hoeveel verzekeren? Begrafenis Crematie
Begrafenis / crematie €1700 €1800
Basis kosten €1735 €1735
Opbaren €650 €650
Houten kist / urn €1100 €600
Bloemen €250 €250
Eten en drinken €1300 €1300
Rouwkaarten €500 €500
Grafsteen / Urn €750 €750
Vervoer €500 €500
Hoeveel verzekeren? Begrafenis / crematie
Begrafenis / crematie € 1700 / € 1800
Basis kosten € 1735
Opbaren € 650
Houten kist / urn € 1100 / € 600
Bloemen € 250
Eten en drinken € 1300
Rouwkaarten € 500
Grafsteen / Urn € 750
Vervoer € 500

Uitvaartkosten berekenen

Nu je een goede indruk hebt van uitvaartkosten kan je je persoonlijke uitvaartkosten gaan berekenen. Om dit te berekenen is het dus van belang om te weten of je wil worden begraven of gecremeerd? Hoeveel mensen moeten er aanwezig zijn bij de uitvaart? Wil je een sobere dienst of wil je juist erg uitpakken? Dit soort vragen zijn belangrijk om een goede indruk te krijgen van je persoonlijke uitvaartkosten. Om je te helpen kan je op onze uitvaartkosten pagina aan de hand van enkele vragen eenvoudig je persoonlijke uitvaartkosten berekenen.

Uitvaartkosten aftrekbaar of niet?

In het verleden waren de kosten voor een uitvaart aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De kosten van de uitvaart zijn wel aftrekbaar voor de aangifte erfbelasting. Dat betekent dat je nabestaanden geen erfbelasting hoeven te betalen over het bedrag dat betaald is voor je uitvaart.

Verschil met een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is ook een verzekering die je afsluit voor je nabestaanden. Deze sluit je af om inkomstenterugval te verzekeren bij overlijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het aflossen van hypotheekkosten of studiekosten voor kinderen. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je meestal af op meerdere levens. Bijvoorbeeld dat van jou en je partner. Deze verzekering heeft bovendien altijd een einddatum, dit in tegenstelling tot een uitvaartverzekering die tot overlijden loopt.

Wist je dat in Nederland een uitvaart gemiddeld rond de €8.000,- kost.

Soorten uitvaartverzekeringen

Wanneer je een uitvaartverzekering gaat afsluiten zijn er verschillende vormen waaruit je kan kiezen.

Natura uitvaartverzekering

Misschien wel de populairste uitvaartverzekering is de Natura verzekering. Bij deze variant verzeker je geen geldbedrag maar een compleet verzorgde uitvaart. Het voordeel hiervan is dat je zelf bij aanvraag grote invloed hebt op de invulling van je uitvaart. Je kiest namelijk zelf alle producten en diensten waarvan je gebruik wil maken. Hierdoor zorg je er bovendien voor dat je nabestaanden minder zorgen hebben over de organisatie van de uitvaart.

 

De kapitaal uitvaartverzekering is een recht toe recht aan verzekering. Je kiest een bedrag waarvoor je uitvaartkosten wil verzekeren en betaald hiervoor maandelijks een premie. Bij overlijden zal het geldbedrag worden uitgekeerd aan je nabestaanden. Zei kunnen met het vrijgekomen bedrag de uitvaartkosten dekken. Goed om te weten is dat bij een kapitaal verzekering het uitgekeerde geldbedrag vrij is te besteden en dus niet volledig aan uitvaartkosten hoeft te worden besteed.

Combinatie uitvaartververzekering

Tot slot is er de combinatie uitvaartverzekering. Dit is een combinatie van beide verzekeringen. Je kiest eerst zelf een pakket van producten en diensten met daarboven op een geldbedrag voor extra persoonlijke wensen. Je nabestaanden kunnen dit extra geldbedrag gebruiken voor aanvullende uitvaartkosten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een luxere grafkist of een ruimere uitvaartauto. Belangrijk verschil met de kapitaal verzekering is echter dat het geldbedrag enkel mag worden besteed aan uitvaartkosten

 

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct je persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doe je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar