Selecteer een pagina
Op het moment dat iemand komt te overlijden is dit een aangrijpende gebeurtenis. Een herdenkingsdienst is een moment waarbij nabestaanden samen komen om hier stil bij te staan. Tijdens de dienst wordt er de tijd genomen om stil te staan bij de overleden persoon en deze te herinneren en elkaar te steunen. Een herdenkingsdienst kan op verschillende manieren maar heeft altijd als doel om de overleden persoon te herdenken.
Herdenkingsdienst

Wat is een herdenkingsdienst?

Een herdenkingsdienst is een moment waarop je samenkomt met nabestaanden om een dierbare te herdenken. Tijdens een ceremonie worden er mooie herinneren opgehaald. Dit gaat vaak met foto’s van het leven de overleden persoon, ook muziek die de persoon mooi vond of die bij zijn leven past wordt vaak gedraaid. Ook is er vaak de mogelijkheid voor naasten om een mooie speech te houden over deze persoon.

Wanneer een herdenkingsdienst?

Bij het woord herdenkingsdienst zal iedereen waarschijnlijk denken aan een begrafenis of crematie. Deze momenten zijn er zodat nabestaanden kunnen rouwen in deze moeilijke periode. Maar een herdenkingsdienst kan ook na een langere periode worden gehouden, bijvoorbeeld na 10 jaar. Op deze manier kan je de herinneringen aan een dierbaar persoon in leven houden.

Tips voor een persoonlijke dienst

De juiste locatie

Er is onwijs veel aanbod voor plekken waar herdenkingsdiensten kunnen worden gehouden, denk hierbij ook aan bijvoorbeeld uitvaartcentra. Het is belangrijk dat je je fijn voelt bij een plek en het moet passen bij de persoon die is overleden.

Speechen

Wat tijdens een herdenkingsdienst eigenlijk niet kan ontbreken is een speech. In z`n speech is het de bedoeling om mooie herinneren op te halen van de overledene en leuke anekdotes verteld. Soms is het moeilijk om te bepalen wat je allemaal wilt vertellen. Kom je er niet uit? Bekijk dan de pagina uitvaartspeech voor tips voor een geschikte uitvaartspeech.

Muziek

Ook muziek waar de persoon van hield of die past bij die persoon wordt vaak gedraaid. Muziek is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het roept emoties en herinneringen op bij de aanwezigen.  Bij de meeste uitvaarten worden er 2 tot 5 nummers afgespeeld. Goede momenten voor uitvaartmuziek zijn bijvoorbeeld bij binnenkomst en bij de afscheidsplechtigheid of tussen speeches. Ben je op zoek naar geschikte uitvaartmuziek? Bekijk dan de uitvaartmuziek top 10 voor inspiratie.

Een herdenkingsdienst kan ook na een langere periode worden gehouden, bijvoorbeeld na 10 jaar. Op deze manier kan je de herinneringen aan een dierbaar persoon in leven houden.

Herdenken

Een herdenkingsbijeenkomst hoeft niet altijd hetzelfde te zijn als een uitvaart. Veel mensen kiezen er ook voor om op een later moment in het leven nog een keer stil te staan bij een dierbare of gebeurtenis. Er zijn ook andere manieren om een belangrijk persoon te herdenken.

Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld een gedenkplek in huis, dit is iets waar veel mensen troost en steun bij vinden. Zo kan je bijvoorbeeld een mooie plekje vrij maken waar je een foto neerzet. Ook kunt u er regelmatig een kaarsje branden. Ook hebben veel mensen de urn met het as van de overleden persoon op een mooie ingerichte plek staan.

Online herdenkingsplaats

Memori is een online platform waar je een gedenkplaats kunt creëren voor een overleden dierbare. Het platform is een initiatief van Zorgna die ondersteunen bij het verlies van een dierbare. Memori brengt herinneringen samen vanuit de overtuiging dat het delen van die herinneringen kracht en troost biedt.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.
Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken
Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar