Selecteer een pagina

Persoonlijke toespraken op een uitvaart zijn een waardevolle toevoeging bij het afscheid nemen van een dierbare. Een algemene toespraak houden voor een groep mensen is iets wat de meeste mensen moeilijk vinden. Wanneer een dierbare overlijdt en u wordt gevraagd of wilt zelf graag een uitvaartspeech houden dan kan dit extra lastig zijn.

Begin op tijd met het schrijven van uw uitvaartspeech en neem voldoende tijd zodat u goed bent voorbereidt.

Uitvaartspeech

Uitvaartspeech tips

Haal herinneringen op

Schrijf mooie herinneringen, anekdotes en kernwoorden van de overleden op die u kunt bespreken met familie en vrienden. Wanneer u spreekt met familie en vrienden maak dan notities van deze gesprekken en de gevoelens en emoties die de betrokkene beschrijven. Ook het stellen van vragen aan uzelf zoals; wat heeft de overledene voor mij betekend? en wat ga ik het meeste missen? is een manier voor geschikte content voor een uitvaartspeech.

Tips voor een uitvaartspeech

  • Het aanhalen van een anekdote
  • Een dierbare herinnering aan de overledene
  • Wat heeft de overledene voor u betekend
  • Gebruik van humor, muziek of een gedicht
  • Maak de uitvaartspeech niet te lang

Het gebruik maken van humor tijdens een uitvaartspeech kan heel goed. Zo kunt u bijvoorbeeld een grappige anekdote vertellen over wat u samen met de overledene heeft meegemaakt.

Uw uitvaartspeech voordragen

Wanneer u uw uitvaartspeech gaat voordragen helpt het om je speech niet voor te lezen maar te vertellen als een samenhangend verhaal. Bij een uitvaartceremonie zitten er vaak veel mensen in de zaal, het is daarom belangrijk om zo goed en duidelijk mogelijk te spreken. Mocht u emotioneel worden, schaam u dan niet om een korte pauze te nemen tijdens uw speech.

Door uw speech uit te printen in een groot lettertype en het gebruik van koppen maakt u het voor uzelf overzichtelijk en kunt u altijd terugvallen op uw document. Ook is het belangrijk om uw verhaal goed in te delen met een begin een midden en een eind. Hierdoor krijgt u een samenhangend verhaal. U zou bijvoorbeeld een gedicht kunnen voordragen wat aansluit bij de overledene aan het eind van de introductie wat kan dienen als ezelsbruggetje naar het middenstuk van uw toespraak.

Zoekt u geschikte uitvaartmuziek voor een overleden dierbare? Bekijk en beluister dan eens de uitvaartmuziek top 100.

Gemiddeld duurt een uitvaartspeech rond 5 a 10 minuten. Wanneer u een speech gaat schrijven kunt u aanhouden dat 500 woorden ongeveer 5 minuten spreektijd is. Naast het houden van een speech is het afspelen van muziek of het voordragen van een gedicht ook zeer gebruikelijk bij een uitvaart.