Selecteer een pagina

Een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering zijn verzekeringen die u afsluit voor uw nabestaanden voor het geval u komt te overlijden.

Echter hebben beide verzekeringen een ander doel! Zo worden bij een uitvaartverzekering de kosten van uw uitvaart met zekerheid gedekt. Een overlijdensrisicoverzekering daar in tegen beschermt uw nabestaanden tegen financiële problemen en kan vaak gekoppeld worden aan bijvoorbeeld uw hypotheek.

uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit u altijd af voor een vaste periode. De verzekering kan onder andere gekoppeld worden aan uw hypotheek zodat uw partner en kinderen in de woning kunnen blijven wonen. Mocht er onverwachts een overlijden plaatsvinden dan zal de verzekeraar bijvoorbeeld een deel van de hypotheekschuld aflossen aan uw hypotheekverstrekker.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen
  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
  • Annuitair Dalende overlijdensrisicoverzekering
  • Lineair Dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijdensrisicoverzekering betaalt u gedurende een vooraf afgesproken aantal jaren een maandelijkse premie. Het verzekerd bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering.

Naast het koppelen aan uw hypotheek kan een overlijdensrisicoverzekering ook gebruikt worden om overig inkomstenverlies te dekken. Hierbij kunt u denken het aflossen van lopende schulden, maar ook de de studiekosten van uw kinderen en overige onvoorziene kosten kunt u betalen met het vrijgekomen bedrag van een overlijdensrisicoverzekering.

Wilt u meer informatie over een overlijdensrisicoverzekering? Bekijk dan onze uitgebreide pagina over overlijdensrisicoverzekeringen.

Uitvaartverzekeringen

Bij een uitvaartverzekering verzekert u een vrij te besteden bedrag of een compleet verzorgde uitvaart voor uw begrafenis of crematie. De verzekeraar zal uitkeren bij het overlijden van de verzekerde. Hierdoor is een uitvaartverzekering een unieke verzekering. Het is namelijk de enige verzekering waarvan u zeker weet dat deze ooit zal uitkeren.

Soorten uitvaartverzekeringen
  • Natura uitvaartverzekering
  • Kapitaal uitvaartverzekering
  • Combinatie uitvaartverzekering

Een begrafenis of crematie in Nederland kost gemiddeld €8000,-. Zonder uitvaartverzekering zullen uw nabestaanden deze kosten zelf moeten bekostigen.

Wanneer u een compleet verzorgde uitvaart wilt dan kunt het beste kiezen voor een natura uitvaartverzekering. U stelt zelf een pakket van producten en diensten op die door de verzekeraar zal worden uitgekeerd bij overlijden. Op het moment dat u liever een vrij te besteden bedrag ter beschikking stelt aan uw nabestaanden om uw uitvaart te organiseren is een kapitaal uitvaartverzekering aan te raden.
Bij veel verzekeraars kunt u via een combinatieverzekering een verzorgde uitvaart met een extra vrij te besteden geldbedrag verzekeren.

Dé levensverzekering bestaat eigenlijk niet. Je kunt het zien als een verzamelnaam voor een groep verzekeringen. Onder andere overlijdensrisicoverzekeringen en uitvaartverzekeringen zijn vormen van een levensverzekering.

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Op het moment dat u een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten is het slim om aanbieders te vergelijken. Op uitvaartvergelijker.nl hebben wij voor alvast de meest betrouwbare en gekozen verzekeraars voor u op een rij gezet. Verzekeraars verschillen onder andere op; de maandelijkse premie en de premieperiode. Ook het uitkeringsbedrag en de wijze van uitkeren zijn onderdelen die per verzekeraar verschillen.

Mocht u meer informatie willen hebben over een uitvaart of overlijdensrisicoverzekering of heeft u andere inhoudelijke vragen, adviseren wij u contact op te nemen met uw financieel tussenpersoon.