Selecteer een pagina

Een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering zijn verzekeringen die je afsluit voor je nabestaanden voor het geval je komt te overlijden.

Beide verzekeringen hebben echter een ander doel! Zo worden bij een uitvaartverzekering de kosten van een uitvaart met zekerheid gedekt. Een overlijdensrisicoverzekering daar in tegen beschermt nabestaanden tegen financiële problemen en kan vaak gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een hypotheek.

uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit ten alle tijden af voor een vaste periode. De verzekering kan onder andere gekoppeld worden aan je hypotheek zodat jouw partner en kinderen in de woning kunnen blijven wonen. Mocht onverwachts een van de verzekerden overlijden dan zal de verzekeraar een deel van de hypotheekschuld aflossen aan de hypotheekverstrekker waardoor de overgebleven partner in de woning kan blijven wonen.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen
  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
  • Annuïtair Dalende overlijdensrisicoverzekering
  • Lineair Dalende overlijdensrisicoverzekering

 

Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering

Met een Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering verzeker je een vast bedrag voor een vaste premie per maand.

Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering

Zoals je in de grafiek ziet blijft het verzekerde bedrag gedurende de looptijd gelijk. De premie staat vast en blijft tot het verstrijken van de looptijd gelijk. Het verzekerde bedrag blijft gedurende de looptijd van de Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering gelijk. Nabestaanden krijgen bij overlijden het bedrag waarvoor de verzekering is afgesloten.

Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Met een Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering verzekerd je een bedrag dat tijdens de looptijd van de verzekering daalt.

Annuïtair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Zoals u kunt zien in de grafiek zal het uitkeringsbedrag in de het begin van de verzekering langzaam dalen. Aan het eind van de van de looptijd zal het uitkeringsbedrag sneller dalen. De premie bij een Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering staat vast. Het verzekerde bedrag daalt wel ieder jaar, daarom zijn de laatste jaren vaak premievrij. Dit omdat het overgebleven uitkeringsbedrag erg laag is aan het einde van de looptijd. gelijk. Bij het afsluiten van een Annuïtair Dalende Overlijdensrisicoverzekering kiest u zelf een annuïteit percentage.

Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Met een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering verzeker je een bedrag dat tijdens de looptijd van de verzekering daalt.

Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Zoals je ziet in de grafiek zal het uitkeringsbedrag jaarlijks gelijkmatig dalen. Aan het eind van de van de looptijd zal het uitkeringsbedrag nul zijn. De premie bij een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering staat vast. Het verzekerde bedrag daalt wel ieder jaar, daarom zijn de laatste jaren vaak premievrij. Dit omdat het overgebleven uitkeringsbedrag erg laag is aan het einde van de looptijd. Bij het afsluiten van een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag jaarlijks gelijkmatig. Aan het einde van de verzekering is het verzekerde bedrag gedaald tot nul.

 

Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je gedurende een vooraf afgesproken aantal jaren een maandelijkse premie. Het verzekerd bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering. Wanneer de looptijd van de verzekering is verstreken dan zal er ook niet meer worden uitgekeerd.

Naast het koppelen aan een hypotheek kan een overlijdensrisicoverzekering ook gebruikt worden om overig inkomstenverlies te dekken. Hierbij kan je denken het aflossen van lopende schulden, maar ook de de studiekosten van kinderen en overige onvoorziene kosten kan je betalen met het vrijgekomen bedrag van een overlijdensrisicoverzekering.

 

Uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering verzeker je een vrij te besteden bedrag of een compleet verzorgde uitvaart voor een begrafenis of crematie. De verzekeraar zal uitkeren bij het overlijden van de verzekerde. Hierdoor is een uitvaartverzekering een unieke verzekering. Het is namelijk de enige verzekering waarvan je zeker weet dat deze ooit zal uitkeren.

Soorten uitvaartverzekeringen
  • Natura uitvaartverzekering
  • Kapitaal uitvaartverzekering
  • Combinatie uitvaartverzekering

Een begrafenis of crematie in Nederland kost gemiddeld €8000,-. Zonder uitvaartverzekering zullen jouw nabestaanden deze kosten zelf moeten betalen.

Wanneer je een compleet verzorgde uitvaart wil dan kunt het beste kiezen voor een natura uitvaartverzekering. Je stelt dan zelf een pakket van producten en diensten op die door de verzekeraar zal worden uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde. Op het moment dat je liever een vrij te besteden geldbedrag ter beschikking stelt aan je nabestaanden zodat zei de uitvaart zelf kunnen organiseren is een kapitaal uitvaartverzekering aan te raden. Veel verzekeraars bieden ook de mogelijkheid voor een combinatie van beide verzekeringen. Je krijgt dan een compleet verzorgde uitvaart met een extra geldbedrag voor persoonlijke wensen van je nabestaanden. Dit bedrag moet echter wel besteed worden aan uitvaart gerelateerde kosten. Bij de kapitaal verzekering hoeft dit niet en is het bedrag vrij te besteden.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct je persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doe je rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Op het moment dat je een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering wil gaan afsluiten is het altijd slim om aanbieders te vergelijken. Op uitvaartvergelijker.nl hebben wij daarom voor jou alvast de meest betrouwbare en gekozen verzekeraars op een rij gezet. Verzekeraars verschillen onder andere op; de maandelijkse premie en de premieperiode. Ook het uitkeringsbedrag en de wijze van uitkeren zijn onderdelen die per verzekeraar aanzienlijk kunnen verschillen.

Mocht je meer informatie willen hebben over een uitvaart of overlijdensrisicoverzekering of heb je andere inhoudelijke vragen, adviseren wij je om contact op te nemen met je financieel tussenpersoon.