Selecteer een pagina

Een wilsbeschikking opstellen helpt om roerende zaken te regelen zonder tussenkomst van een notaris. Ook kunt u de wensen voor uw uitvaart in het document vastleggen.

In dit artikel vindt u antwoordt op de meest gestelde vragen omtrent de laatste wilsbeschikking. Ook bespreken de verschillende soorten van de wilsbeschikking. Zo vallen bijvoorbeeld een behandelverbod en een euthanasieverklaring onder een waardig sterven wilsbeschikking.

Laatste wilsbeschikking

Wat is een wilsbeschikking?

Een wilsbeschikking is een document waarin u kunt aangeven wat u wel of niet wilt in bepaalde situaties. Hierbij kunt u denken aan uw wensen omtrent medische beslissingen bij een naderend levenseinde. Zo kunt u bijvoorbeeld een levenswens-verklaring opstellen waarin u aangeeft dat u geen medische behandelingen uitsluit, of een behandelverbod waarin u aangeeft dat u in de toekomst geen medische behandelingen wilt ondergaan. Maar ook uw wensen wat betreft uw uitvaart kunt u in een laatste wilsbeschikking vastleggen.

Een testament is een document met de wensen voor uw nalatenschap terwijl in de laatste wilsbeschikking uw specifieke wensen staan rondom de invulling van uw uitvaart.

Een laatste wilsbeschikking opstellen?

Als u document wilt opstellen en deze rechtsgeldig wilt laten zijn moeten altijd uw naam, de datum, uw woonplaats en een handtekening aanwezig zijn. Aanbevolen is een tweede handtekening van iemand die kan toezien dat uw wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Inhoud document
In het document kunt u bijvoorbeeld aangeven of u begraven wilt worden of juist gecremeerd. Ook onderwerpen zoals welke muziek u graag wil horen tijdens uw uitvaart, en of u uw lichaam ter beschikking wilt stellen aan de wetenschap kunt u aangeven in een laatste wilsbeschikking.

Voorbeeld van een laatste wilsbeschikking
Wilt u graag een document opstellen? Klik dan hier om een voorbeeld te bekijken.

Wachtwoorden online accounts
Wanneer u een document gaat opstellen is het aan te raden om een overzicht toe te voegen met wachtwoorden van uw online accounts zodat uw nabestaanden de accounts kunnen beheren en/of opzeggen.

Uw wensen verzekeren

Goed om te weten is dat een uitvaart of crematie gemiddeld €8000,- kost. Om er zeker van te zijn dat uw wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd zonder uw nabestaanden met hoge kosten op te zadelen kunt u een uitvaartverzekering afsluiten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Voordat uw een uitvaartverzekering gaat afsluiten is het verstandig om eerst de verschillende verzekeringen en verzekeraars te vergelijken zodat u de verzekering kiest die het beste bij u past. Via UitvaartVergelijker.nl kunt u de meest gekozen en betrouwbare verzekeraars vergelijken. De uitvaartverzekering afsluiten doet u na uw keuze direct bij de verzekeraar.