Selecteer een pagina

Een wilsbeschikking is een document waarin u uw laatste wensen kunt vastleggen en kunt aangeven hoe de uitvaart moet verlopen.

Belangrijk is om een wilsverklaring niet te verwarren met een testament. Een testament is namelijk een document met specifieke wensen voor uw nalatenschap terwijl in een wilsbeschikking het vooral gaat over de invulling van uw uitvaart.

WIlsbeschikking

Wat is een wilsbeschikking?

Wilt u begraven worden of wordt u liever gecremeerd? Welke uitvaartondernemer moet u uw uitvaart verzorgen en wie moeten er allemaal uitgenodigd worden? Met een wilsverklaring kunt u duidelijk scheppen voor uw nabestaanden en uw u specifieke uitvaartwensen vastleggen.

Een behandelverbod en een euthanasieverklaring vallen onder een waardig sterven wilsbeschikking.

Naast uw uitvaartwensen is een wilsverklaring ook een goede manier om uw medische beslissingen bij een naderend levenseinde vast te leggen. Dit kunt u doen door een levenswens-verklaring op te stellen. Hierin kunt u aangeven of u wel of geen medische behandelingen uitsluit en wilt ondergaan.

Een wilsbeschikking opstellen?

Er zijn een aantal zaken die altijd aanwezig moeten om de wilsbeschikking rechtsgeldig te laten zijn. Uw naam en woonplaats, de datum van opstellen en een handtekening moeten aanwezig zijn. Daarnaast is het aanbevolen om een tweede handtekening toe te voegen van iemand die er op kan toezien dat uw wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Onderdelen die u kunt vastleggen in een wilsbeschikking zijn onder andere;

  • Persoonlijke gegevens
  • Een adreslijst voor genodigden en kennisgeving
  • Voorkeur voor uitvaartondernemer
  • Medische gegevens
  • Financiële gegevens

Wilt u graag een document opstellen? Klik dan hier om een voorbeeld te bekijken.

Het is aan te raden om de wachtwoorden van uw online accounts toe te voegen in de wilsbeschikking zodat uw nabestaanden de accounts kunnen beheren en/of opzeggen.

Uitvaartverzekering

Goed om te weten is dat een uitvaart of crematie gemiddeld €8000,- kost. Deze kosten kunt u verzekeren door een uitvaartverzekering af te sluiten. Hierdoor weet u zeker dat uw wensen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en daarnaast zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet worden geconfronteerd met hoge kosten.