Selecteer een pagina

​De begrafenisverzekering is de enige verzekering in Nederland waarvan u zeker bent dat deze ooit zal uitkeren.

De begrafenisverzekering is een verzekering die bij overlijden van de verzekerde een geldbedrag of een dienst uitkeert. Hoewel u de verzekering afsluit op uw eigen leven is een begrafenisverzekering voornamelijk bedoeld voor nabestaanden.

De begrafenisverzekering

De begrafenisverzekering in het kort

Een begrafenis of crematie kost in Nederland gemiddeld tussen €8000,- en €12.000 euro. Op het moment dat u geen verzekering heeft afgesloten en komt te overlijden zullen uw nabestaanden deze kosten zelf moeten ophoesten. Door het afsluiten van een begrafenisverzekering, doorgaans ook wel uitvaartverzekering genoemd kunt u dit voorkomen. Hierdoor bent u er zeker van dat u de begrafenis krijgt die u wenst en worden uw nabestaanden niet geconfronteerd met hoge kosten.

Soorten begrafenisverzekeringen

Wanneer u een begrafenisverzekering gaat afsluiten moet u een keuze maken voor het soort verzekering dat u wilt gaan afsluiten. Er bestaan verschillende soorten begrafenisverzekeringen. U kunt onder andere kiezen voor een vrij te besteden geldbedrag dat vrijkomt bij overlijden (kapitaal uitvaartverzekering). Bij overlijden van de verzekerde zal het geldbedrag beschikbaar komen en kunnen nabestaanden de begrafenis zelf organiseren.

Het voordeel van een kapitaal verzekering is dat nabestaanden grote invloed hebben over de invulling van de uitvaart. Echter wordt dit door veel mensen ook als nadeel gezien omdat er veel komt kijken bij het organisatie van een uitvaart en er minder tijd is om te rouwen.

Om te voorkomen dat nabestaanden de gehele organisatie van uw uitvaart moeten regelen bieden veel uitvaartverzekeraars een pakket van diensten en producten (natura uitvaartverzekering) aan voor een compleet verzorgde uitvaart. Bij aanvraag stelt u zelf een pakket op van diensten en producten die worden opgenomen in uw uitvaartpolis. Het voordeel van een natura verzekering is dat u zelf grote invloed heeft over invulling van uw uitvaart en er veel werk uit handen van nabestaanden wordt genomen. Ook hoeven zei zich geen zorgen te maken over de financiële afhandeling.

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om beide soorten verzekeringen te combineren. Er zal naast een compleet verzorgde uitvaart een geldbedrag beschikbaar komen voor aanvullende en persoonlijke uitvaartwensen. Zo kan dit bedrag bijvoorbeeld gebruikt worden voor een luxere grafkist of een rouwadvertentie.

Begrafenisverzekering vergelijken

70 procent van de Nederlanders heeft een begrafenisverzekering.

Voordat u een begrafenisverzekering gaat afsluiten is het slim om verzekeraars te vergelijken. Op uitvaartvergelijker.nl kunt u de meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken op premie en inhoud.

Waarom vergelijken?

Aanbieders verschillen onder andere op; de maandelijkse premie en de premieperiode. Ook het uitkeringsbedrag en de wijze van uitkeren zijn onderdelen die per verzekeraar verschillen. Op al deze factoren kunt u simpel en eenvoudig vergelijken met onze vergelijkingsmodule.
Op het moment dat u heeft besloten een begrafenisverzekering af te sluiten is het aan te raden om het verzekerd bedrag ruim te nemen, omdat de kosten van uw wensen met de jaren kunnen toenemen. Door een ruim bedrag te verzekeren kunt u dit voorkomen.