Selecteer een pagina

Het respect voor de rouwstoet is verdwenen, volgens een aantal uitvaartondernemers. De uitvaartondernemer is het zat. Afgelopen week scheurde een auto de stoet voorbij terwijl deze stilstond bij het huis van de overledene, zodat de nabestaanden een laatste groet konden brengen.

Rouwstoet
Vervolgens werd de ondernemer bijna aangereden door een echtpaar op de fiets, toen hij bloemen voor het huis wilde leggen. Dit soort situaties zijn helaas geen uitzondering. Hij zoekt de oorzaak bij de gehaaste, brutale wereld waarin leven. Vroeger waren mensen netter.

Wat zijn de verkeersregels voor de rouwstoet? Je rijdt rustig op de weg en nadert een kruispunt. Er zijn geen verkeerslichten en de rouwauto’s kruisen je pad. Je kan ertussendoor, maar je twijfelt.

Een rouwstoet met vlaggen

Een rouwstoet heeft in Nederland een speciaal herkenningsteken waaraan alle verkeersdeelnemers een rouwstoet kunnen herkennen. Het gaat om een zwarte vlag met witte reflecterende strepen.  De vlaggen moeten aan de linker- en rechterkant van de begrafenisauto’s en particuliere volgauto’s bevestigd worden.

Op een gelijkwaardige kruising of splitsing (dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden) mag je de rouwauto’s niet doorsnijden. Dit betekent dat je de rouwauto en alle de volgauto’s van de stoet moet laten voorgaan, ongeacht van welke kant deze komt.

Rij je op een voorrangsweg of rotonde en komt er een rouwstoet vanuit een zijweg, dan mag je deze in principe doorsnijden. Maar je toont wel fatsoen als je ook in dit soort situaties de stoet voor laat gaan. Zorg er altijd voor dat het overige verkeer niet in gevaar brengt.

Wil je als voetganger of fietser een zebrapad of de weg oversteken maar nadert er een stoet, dan moet je wachten tot deze voorbij is. De bovengenoemde voorrangsregels gelden niet officieel bij een stoet zonder vlaggen, maar toon respect voor je medemens en wacht even.