Selecteer een pagina
Een begrafenis of crematie kost gemiddeld zo’n €8.000. Om te voorkomen dat bij uw overlijden de nabestaanden de kosten van een uitvaart zelf moeten betalen kunt u op verschillende manieren geld reserveren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor uw uitvaart te sparen via uitvaartsparen, ook wel banksparen uitvaart genoemd of u kunt een uitvaartverzekering afsluiten.
Uitvaartsparen

Uitvaartsparen

Uitvaartsparen of banksparen uitvaart kunt u het best zien als een spaarrekening of een depositorekening bij uw bank. Door elke maand een vast bedrag te sparen bouwt u spaarpot op voor de uitvaart.

Banksparen uitvaart

Door periodiek geld te storten op een geblokkeerde rekening bouwt u een bedrag op waarmee u uw begrafenis of crematie kunt betalen. Let op! Het gaat hier om een geblokkeerde spaarrekening, u kunt het gespaarde geld dus niet voor andere doeleinde gebruiken.

Belastingvoordeel bij uitvaartsparen

Het belangrijkste voordeel bij banksparen uitvaart zit in het belastingvoordeel. Het gespaarde bedrag hoeft tot € 6.977 namelijk niet meegenomen te worden in box 3 bij het bepalen van uw vermogen. Hierdoor betaal je over dit bedrag dus geen vermogensredementsheffing.

Banksparen uitvaart is wettelijk mogelijk sinds 2010. Op dit moment zijn er geen banken die deze spaarvorm aanbieden.

Hoewel het anno 2017 wettelijk mogelijk is om via banksparen uitvaart een bedrag op te bouwen zijn er op dit moment geen banken die uitvaartsparen aanbieden. De voornaamste reden hiervoor zijn dat de administratieve kosten voor een bank erg hoog zijn en door de lage vrijstelling voor belasting waardoor er weinig mensen een hoger bedrag zullen inleggen.

Een alternatief voor uitvaartsparen is een uitvaartverzekering afsluiten. Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat je zeker weet dat de verzekering uitkeert bij overlijden.

Uitvaartverzekering afsluiten

Met een uitvaartverzekering kunt u door een maandelijkse premiebetaling tevens sparen voor de kosten van uw crematie of begrafenis. Wanneer u besluit een uitvaartverzekering af te sluiten kunt u kiezen uit drie varianten.

Ten eerste is er de natura uitvaartverzekering. Deze variant bestaat uit een vast pakket van producten en diensten. Wanneer u echter liever uw nabestaande de uitvaart zelf laat regelen kunt u kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Hierbij worden geen diensten en producten maar een vast afgesproken bedrag uitgekeerd. Tot slot is er de combinatie uitvaartverzekering waarmee u zowel producten en diensten en een afgesproken bedrag kunt verzekeren.

Uitvaartverzekering vergelijken

Op het moment dat u een uitvaartverzekering wilt gaan afsluiten is het verstandig om in eerste instantie uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Op uitvaartvergelijker.nl hebben wij daarom alle verzekeraars en verzekeringen alvast voor u uit uitgezocht. Dit zodat u simpel en onafhankelijk alle maatschappijen kunt vergelijken en de verzekering kiest die het beste aansluit op uw persoonlijke wensen. Wanneer u de uitvaartverzekering gaat afsluiten doet u dit direct bij de verzekeraar.