Selecteer een pagina

Wat is een levensverzekering? De levensverzekering bestaat eigenlijk niet. Je kan het zien als een verzamelnaam voor een groep verzekeringen. Er zijn levensverzekeringen welke bij leven uitkeren (o.a. de kapitaalverzekering en lijfrenteverzekering). Tevens er levensverzekeringen welke uitkeren bij overlijden.

Wat is een levensverzekering

Verzekeringen die uitkeren bij overlijden

Er zijn twee vormen van verzekeringen die uitkeren bij overlijden. Het gaat om een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering spaar je voor de kosten van je uitvaart door middel van premiebetaling. De hoogte van de premie voor een uitvaartverzekering hangt af van je persoonlijke uitvaartwensen. Ben je benieuwd voor welk bedrag jij minimaal een uitvaartverzekering moet afsluiten om alle kosten te dekken? Vul dan onze uitvaartkostenmodule in. 

Er zijn verschillende type uitvaartverzekeringen. De meest gebruikelijke zijn de Natura en Kapitaal uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering kies je een bedrag waarvoor je je wilt verzekeren en betaald hier maandelijks een premie voor. Wanneer je komt te overlijden zal dit geldbedrag worden uitgekeerd aan je nabestaanden, die met het vrijgekomen bedrag de uitvaart kunnen betalen. Goed om te weten is dat bij een kapitaal verzekering het geldbedrag vrij is te besteden. Een andere populaire vorm van een uitvaartverzekering is de Natura verzekering. Hierbij stel je zelf een pakket van producten en diensten op. Je verzekerd dus geen geldbedrag maar een compleet verzorgde uitvaart. Een groot voordeel van de natura verzekering is dat je veel invloed hebt op de invulling van je eigen uitvaart. Bovendien ontzorg je je nabestaanden met de organisatie van de uitvaart. Bij veel uitvaartverzekeraars kan je ook kiezen voor een combinatie van beide varianten. Je kiest een pakket met producten en diensten met daarbovenop een extra geldbedrag voor persoonlijke wensen. Belangrijk om te weten is dat in tegenstelling tot de kapitaal verzekering bij een combinatieverzekering het geldbedrag moet worden besteed aan uitvaart gerelateerde kosten.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je gedurende een vooraf afgesproken aantal jaren een maandelijkse premie. Het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering. Een overlijdensrisicoverzekering beschermt nabestaanden tegen eventuele financiële problemen als je komt te overlijden. Wanneer jij of je partner komt te overlijden is het door inkomensterugval niet altijd mogelijk om de lopende vaste lasten te betalen. De verzekering biedt nabestaanden dus bescherming tegen financiële risico’s. Denk aan de kosten van een hypothecaire lening, de aflossing van een schuld of overig inkomstenverlies. Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen o.a. de Gelijkblijvende,  de Annuitair Dalende en de Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering.

Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering

Met een Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering verzekerd u een vast bedrag voor een vaste premie per maand.

Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering

Zoals u in de grafiek kunt zien blijft het verzekerde bedrag gedurende de looptijd gelijk. De premie staat vast en blijft tot het verstrijken van de looptijd gelijk.Het verzekerde bedrag blijft gedurende de looptijd van de Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering gelijk. Uw nabestaanden krijgen bij overlijden het bedrag waarvoor u en/of uw partner de verzekering hebben afgesloten.

Waarom een Gelijkblijvende Overlijdensrisicoverzekering?
Wanneer u een koopwoning met hypotheekschuld heeft of in het bezit bent van een ander krediet kan een overlijdensrisicoverzekering afsluiten verstandig zijn. Hierdoor kan uw partner namelijk bij uw overlijden de hypotheekschuld aflossen en in de huidige woning blijven wonen.

Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Met een Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering verzekerd u een bedrag dat tijdens de looptijd van de verzekering daalt.

Annuïtair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Zoals u kunt zien in de grafiek zal het uitkeringsbedrag in de het begin van de verzekering langzaam dalen. Aan het eind van de van de looptijd zal het uitkeringsbedrag sneller dalen.

Premie Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering
De premie bij een Annuitair Dalende Overlijdensrisicoverzekering staat vast. Het verzekerde bedrag daalt wel ieder jaar, daarom zijn de laatste jaren vaak premievrij. Dit omdat het overgebleven uitkeringsbedrag erg laag is aan het einde van de looptijd. gelijk.
Bij het afsluiten van een Annuïtair Dalende Overlijdensrisicoverzekering kiest u zelf een annuïteit percentage.

Koopwoning met een Annuïtair Dalende hypotheek
Wanneer u een koopwoning met een Annuïtair Dalende hypotheekschuld heeft en uw lasten jaarlijks dalen kan een Annuïtair Dalende Overlijdensrisicoverzekering interessant zijn. Er wordt rekening gehouden met uw lasten vermindering en/of het opbouwen van uw vermogen in de loop van tijd.

En-bloc clausule
Sommige verzekeraars hebben een En-bloc clausule in de voorwaarden opgenomen. Dit houdt in dat de verzekeraar tijdens de duur van de verzekering het premiebedrag kan verhogen. Goed om te weten is dat u uw verzekering dan kunt beëindigen.

Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Met een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering verzekerd u een bedrag dat tijdens de looptijd van de verzekering daalt.

Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering

Zoals u kunt zien in de grafiek zal het uitkeringsbedrag jaarlijks gelijkmatig dalen. Aan het eind van de van de looptijd zal het uitkeringsbedrag nul zijn.

Premie Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering
De premie bij een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering staat vast. Het verzekerde bedrag daalt wel ieder jaar, daarom zijn de laatste jaren vaak premievrij. Dit omdat het overgebleven uitkeringsbedrag erg laag is aan het einde van de looptijd.
>Bij het afsluiten van een Lineair Dalende Overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag jaarlijks gelijkmatig. Aan het einde van de verzekering is het verzekerde bedrag gedaald tot nul.

Koopwoning met een Lineaire hypotheek
Met een Lineaire Overlijdensrisicoverzekering kan in dit geval uw partner het restant van de hypotheekschuld aflossen en in de koopwoning blijven wonen bij uw overlijden.

En-bloc clausule
Sommige verzekeraars hebben een En-bloc clausule in de voorwaarden opgenomen. Dit houdt in dat de verzekeraar tijdens de duur van de verzekering het premiebedrag kan verhogen. Goed om te weten is dat u uw verzekering dan kunt beëindigen.

Mocht je meer informatie willen over een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering of heb je andere inhoudelijke vragen,  dan adviseren wij om contact op te nemen met je financieel tussenpersoon.

Uitvaartkosten berekenen

Kosten uitvaart

Hoeveel verzekeren? Bereken direct uw persoonlijke uitvaartkosten.

Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijken

De meest gekozen en betrouwbare uitvaartverzekeraars vergelijken 

Uitvaartverzekering afsluiten

Afsluiten

De verzekering afsluiten doet u rechtstreeks bij de uitvaartverzekeraar