Selecteer een pagina
Wel of geen uitvaartfotograaf inhuren? De dag van de uitvaart is een unieke en eenmalige gebeurtenis, en het maken van foto’s tijdens de uitvaart ligt emotioneel zeer gevoelig. Aan de ene kant wilt u door het maken van uitvaartfoto’s op een later moment de dag kunnen herbeleven en zo een plekje geven, aan de andere kant wilt u de dienst of uitvaartplechtigheid niet verstoren.

Is het maken van uitvaartfoto’s iets dat u prima zelf of door een familielid kunt laten doen, of is het toch verstandiger om dit uit te besteden aan een professionele uitvaartfotograaf? In dit artikel gaan wij hier dieper op in.

De voordelen van een uitvaartfotograaf

Het inschakelen van een uitvaartfotograaf kent vele voordelen. Allereerst weet een professioneel fotograaf om te gaan met alle technische aspecten, zoals het omgaan met licht. Kerken, crematoria en binnenlocaties bij uitvaarten zijn over het algemeen vrij donkere ruimtes en met de verkeerde camera-apparatuur en/of instellingen kan dat zeer donkere en korrelige beelden tot gevolg hebben. Een lichtgevoelige lens zit immers niet in de standaarduitrusting van iedere amateurfotograaf. Ook weet niet iedereen om te gaan met geluid, zoals het via de (soms zeer geavanceerde) instellingen uitzetten van allerlei verschillende zoom en scherpstel geluiden en de klikgeluiden van de sluiter. Als de aanwezigen geïrriteerd raken door de geluiden van de fotograaf, kan dat er zelfs voor zorgen dat hij of zij niet meer van plek durft te veranderen en dus alle gebeurtenissen steeds maar vanuit dezelfde hoek worden gefotografeerd. Met een ervaren professionele uitvaartfotograaf hoeft u zich geen zorgen te maken over dergelijke zaken. Naast de technische vakkennis en het gebruik van professionele apparatuur komen bij uitvaartfotografie ook de nodige eisen, inzicht en mensenkennis om de hoek kijken. Uitvaartfotografie is immers een beroep, geen hobby.

Tips voor het zelf fotograferen van een uitvaart

Mocht u toch beslissen om de uitvaartfoto’s door een familielid, kennis of door uzelf te laten maken, houdt u dan rekening met onderstaande aandachtspunten:

  • Bespreek (indien van toepassing) van tevoren alle wensen met de contactpersoon die alle zaken rondom de uitvaart regelt (zoals een uitvaartondernemer). Deze persoon staat vaak in direct contact met de familie en vrienden van de overledene. Het is niet altijd even makkelijk voor nabestaanden om hun wensen te bespreken. Het voeren van dergelijke gesprekken kunt u dan ook het beste overlaten aan een beroepsdeskundige.
  • Denk aan uw kleding. Zijn er bepaalde kledingvoorschriften opgesteld? Dan dient u zich hier uiteraard aan te houden. Wanneer deze er niet zijn, zorg dan in ieder geval dat u niet opvalt. Donkere neutrale kleding en een verzorgde presentatie helpen daarbij.
  • Behoud voldoende afstand. Ga u vooral niet mengen met de groep aanwezigen. Probeer een balans te vinden tussen het vinden van de mooiste cameraposities en het zoveel mogelijk op de achtergrond blijven.
  • Wees zo onzichtbaar mogelijk. Aansluitend op het vorige punt, is het van uiterst belang dat u niet opvallend te zien of te horen bent tijdens het maken van de uitvaartfoto’s. Ga dan ook nooit achter of voor een spreker staan en neem foto’s snel, zonder flits en (indien mogelijk) met het geluid uit.

Wilt u nog meer bruikbare tips en adviezen lezen rondom het organiseren van een uitvaart? Neem eens een kijkje op de website van Van der Spek Uitvaart, het familiebedrijf dat al sinds 1888 op een uiterst persoonlijke en integere wijze uitvaarten in Rotterdam en omgeving verzorgt. De site staat boordevol informatie over wat te doen bij overlijden, van het financieren van een uitvaart tot het vinden van de juiste bloemen en uitvaartmuziek. Deze informatie helpt u om vorm te geven aan een passend en waardevol afscheid.